А селекција

КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ ПРЕД МЕЧ СА БУГАРСКОМ | СЕЛЕКТОР ДРАГАН СТОЈКОВИЋ И КАПИТЕН ДУШАН ТАДИЋ

18.11.2023.

Репрезентација Србије у недељу, 19. новембра (15,00) игра вероватно најважнији меч у новијој историји српског репрезентативног фудбала, против Бугарске, у последњем колу квалификација за пласман на Првенство Европе. Меч на који Србија чека 23 године, колико је прошло од последњег учешћа државног тима на самиту најбољих репрезентација Европе. Дан пре меча, у прес сали новог стадиона „Дубочица“ у Лесковцу, пред бројним медијима били су селектор Драган Стојковић и капитен Душан Тадић.

„Како се осећам на југу Србије? Делим радост са свима, играчима, стручним штабом, што ћемо први пут играти ван Београда, на југу Србије, на новом стадиону. Гледајући тај један спортски аспект, много ми је драго кад видим да ничу по Србији нови спортски објекти. А што се тиче утакмице, немам неких дилема по питању састава, знам ко су првих једанаест“ рекао је селектор Стојковић.

„Јесте, посебно смо узбуђени, дошли до последње утакмице, налазимо се у доброј ситуацији, желимо све да крунишемо сутра, да са стилом одемо на ЕУРО. Да вежемо два велика такмичења, било би лепо када би то постало нормално, да све иде својим током“ истиче капитен Тадић.

„Гледали смо Бугарска – Мађарска, видели смо празан стадион, видели смо интересантну утакмицу. Бугарска је квалитетна екипа, морамо бити опрезни, јер тако поштујете такмичење у коме се налазимо. И нико не сме да помисли да ће бити лако, јер то се лако обије о главу. Оно што волим јесте да ми сами одлучујемо о својој судбини и ту шансу не смемо да пропустимо, Не могу Бугарри да имају већи мотив од нас, ово је сигурно једна историјска утакмица за нас, за ову генерацију играча и они су свесни тога. Огроман је значај за фудбалску Србију, за њихове каријере, имена. Треба бити опрезан, и бићемо, али верујем да ћемо уз велику подршку са трибина да се одужимо и остваримо циљ“ јасан је Стојковић.

„Жао нам је што морамо да решавамо све у последњем колу, верујем да би сви пристали на то, али важно је да се квалификујемо. Дешавало се раније неколико пута, али само је важно да победимо“ не оставља дилему Тадић.

„Све ово делује мало емотивно на мене, срећан сам што смо довели репрезентацију овде да направимо тај последњи корак. Да, био сам капитен те 2000. на последњем Првенству Европе за нас, сада сам селектор, даћу све од себе да то своје неко знање пренесем играчима и на крају заједно да славимо“ наглашава Стојковић.

„Главни адут је тимска игра, оно што смо радили и до сада. Фокус је увек на колективном, тимском дугу, да свако да свој максимум, без неких ствари које могу да наруше тај колектив. Колективна снага мора да краси Србију. Показали су играч то много пута, много пута су се жртвовали, трудили, борили, имали смо успеха, не очекујем да сутра буде другачије. И даље ми је задовољство да радим са овим момцима, мислим да би сваки тренер почжелео да има овакве момке и играче“.

„Слажем се са селектором, тимска игра нас је красила, зато смо се квалификовали на Светско, сада се надам да ћемо и на Европско. Дуго нисмо играли ван Београда, мислим да смо играли у Јагодини и у Новом Саду, давно. Биће добра атмосфера, мотив више за све нас“  не крије Тадић.

„Цела Србија чека да Србија тријумфално заврши квалификације, верујем да је тако и код председника Вучића, он је и до сада дао велику подршку, репрезентацији и фудбалу кроз све могуће пројекте, биће нам ватрена подршка сигурно. На играчима је да сутра упале мотаре и под пуним гасом уђу у меч“ закључио је селектор Стојковић.