Интервју

ЈОВАН ШУРБАТОВИЋ, ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР | „ШПАНСКИ МОДЕЛ“ У ЦИЉУ СПРЕЧАВАЊА НЕЛЕГАЛНОГ ТРГОВАЊА ТАКМИЧАРСКИМ СТАТУСОМ КЛУБОВА

13.05.2020.

Поводом различитих медијских тумачења одлуке Одбора за хитна питања ФСС у вези са попуњавањем фудбалских лига, огласио се генерални секретар наше организације Јован Шурбатовић.

„Пре свега, хтео бих да нагласим да се овај модел примењује у случају да неки клуб, из било ког разлога, одустане од такмичења. Мера се апсолутно не односи на клубове који су резултатима на терену обезбедили пласман у виши ранг и не ремети постојећи систем такмичења, већ спречава „продају“ места у лигама, мотивисану личним интересима појединаца“ – каже Шурбатовић и додаје:

„Већ дуги низ година сведоци смо да постоји купопродаја статуса а она је посебно изражена у нижим ранговима такмичења. Гашени су клубови са вишедеценијском традицијом, а оснивани нови „инстант“ клубови“. Лоцирали смо проблем који је претио да ескалира и одлучили да применимо системско решење које је познато у европској пракси. Нисмо измислили ништа ново, већ само применили „шпански модел“ који се показао као добар“.

Шурбатовић подвлачи да је нова мера донешена у циљу заштите интегритета српског фудбала.

„Ефекти ове одлуке су вишеструки. Најпре, на овај начин дестимулишемо нелегану трговину такмичарским статусом клубова. У исто време, обезбеђујемо да на упражњена места (уколико их буде) долазе здрави клубови који имају средстава да финансирају трошкове такмичења. И што је најважније, новац ће ићи у легалне токове, односно у фондове за развој фудбала, а не у сиву зону и приватне џепове“.

Суштина је да овај модел спречава нефудбалске трансакције, а стимулише клубове који послују и функционишу на здравим основама да напредују у виши ранг.

„Тачно тако. Долази време високе професионализације клубова Супер и Прве лиге Србије. Из године у годину се пооштравају захтеви за лиценцирање, а искрено се надам да смо близу и приватизације професионалних фудбалских клубова по моделу добровољне власничке трансформације на којој Савез активно у сарадњи са клубовима и Заједницом Супер и Прве лиге Србије“.

Имајући све ово у виду, јасно је да се ради о стратешкој одлуци у циљу здравијих односа у српском фудбалу.

„Веома је важно истаћи да је ова одлука у интересу свих: клубова, играча, надлежних савеза… Имаћемо мање одустајања у лигама, мање клубова који напрасно нестају, а више могућности напредовања за солвентне клубове са реалним изворима финансирања. Такође, очигледан је и интерес државе, јер ће новац из сиве зоне прећи у легалне токове“ – јасан је генерални секретар ФСС Јован Шурбатовић.

 

 

 

 

 

Запратите ФСС
Вести из категорије