Вести

ФИНАЛНИ ДАН ТУРНИРА ШАМПИОНИ | ЗНАЊЕМ ЗА ЈЕДНАКЕ МОГУЋНОСТИ И РАВНОПРАВНОСТ, ИГРАЈ ФУДБАЛ И БУДИ СРЕЋАН

06.06.2022.

У оквиру пројекта ЗНАЊЕМ ЗА ЈЕДНАКЕ МОГУЋНОСТИ И РАВНОПРАВНОСТ на теренима ФС Београда на Ади Циганлији одржан је финални дан турнира ШАМПИОНИ. Партнери на пројекту су ФС Србије и КМФ Мунгоси, а све у оквиру програма Фудбал и друштвена одговорност (Football and Social Responsinsibility).  ФС Србије је представљала Александра Ћуповић, директор сектора општих послова, а КМФ Мунгоси Александар Ковачевић, легендарни играч футсала, успешни селектор репрезентације. Вредно је истаћи да се пројекат спроводи другу годину за редом и чини га неколико пролазних станица (вебинари, семинари и турнир).

Први део пројекта чинили су вебинари у периоду новембар-март, на српском и енглеском језику. Главни циљ овог дела пројекта је окупљање најстручнијег кадра из земље и региона који се баве и помажу особама са инвалидитетом и сметњама у развоју, а који могу да пренесу огромна искуства и знања свим субјектима који учествују у реализуји програма за ову популацију. Научена знања најпримењивија су у спортској игри ФУДБАЛ!

 

 

Други део пројекта чинили су семинари у 4 града (Суботица, Нови сад, Крагујевац и Алексинац), као и једнодневни стручни скуп на Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду. Главни циљ овог дела пројекта је унапређење квалитета стручног рада са децом са сметњама у развоју и перманетна едукација стручног кадра.

Финални део пројекта а све у циљу повећања видљивости и масовности пројекта носи назив „РЕГИОНАЛНО ФУДБАЛСКОГ ТАКМИЧЕЊЕ – ШАМПИОНИ“ где су учешће узели екипе из Србије које су током месеца априла и маја играле лигу „ШАМПИОНИ 2022“.

Током финалног дана учешће је узело неколико екипа из Београда (6 екипа), Зрењанина, Новог Сад, Суботице, Крагујевца (2 екипе), Ниша и екипе из: Хрватске, Северне Македоније и Босне и Херцеговине.

Укупан број учесника финалног дана био је преко 150 учесника.

И на крају, уместо закључка, јасна порука главног циља пројекта, која гласи “ПРИМЕНА ИНКЛУЗИЈЕ КРОЗ ФУДБАЛ И ОПРАВДАЊЕ СЛОГАНА ПРОЈЕКТА ИГРАЈ ФУДБАЛ И БУДИ СРЕЋАН – ОДЛИКА ЈЕ ШАМПИОНА”.