Вести

ФИФА, УН И СЗО ЗАЈЕДНО У АКЦИЈИ | БУДИ АКТИВАН ЗА МЕЂУНАРОДНИ ДАН СПОРТА ЗА РАЗВОЈ И МИР (ВИДЕО)

06.04.2020.

ФИФА је удружила снаге са Уједињеним нацијама (УН) и Светском здравственом организацијом (СЗО) у подршци кампањи #Будиактиван (#БеАцтиве), која је почела на Међународни дан спорта за развој и мир, да би се људи охрабрили да буду #Здравикодкуће (#HealthyAtHome), а све у смислу тога да је сада свет уједињен у борби против COVID K-19, како данас, тако и сваког дана.
СЗО препоручује свим здравим одраслим особама физичку активност од најмање 30, а деци 60 минута дневно. У складу са тим, #Будиактиван и останите #Здравикодкуће наводе следеће предлоге, уз било који други облик рекреације да бисте остали здрави док сте код куће:
1. Похађање неких онлајн часова са вежбама,
2. Плес,
3. Активне видео игре,
4. Прескакање конопца, и
5. Вежбе снаге мишића и равнотеже.

“Одушевљени смо чињеницом да фудбал даје снажну подршку Међународном дану спорта за развој и мир, и то тако што апелује на све да буду активни и очувају своје здравље док су код куће у ово тешко време,” рекао је Антонио Гутереш, генерални секретар Уједињених нација. “ФИФА је упутила апел свима у фудбалској заједници, од учлањених савеза и клубова, до играча и навијача, да пруже своју подршку, да оставе по страни своје ривалитете и покажу нови вид солидарности, да бисмо превазишли ситуацију са коронавирусом. То је важна лекција не само за данас, већ за сваки дан.”

“Више него икад, а посебно сада, једна ствар мора бити свима јасна: здравље је на првом месту,” рекао је председник ФИФА, Ђани Инфантино. “ФИФА са задовољством подржава и Уједињене нације, и Светску здравствену организацију, у ширењу ове кампање, и драго нам је што и фудбалска заједница игра активну улогу у томе да се ова порука глобално рашири. По први пут икада, сви смо у истом тиму и заједно, уз тимски дух и позитивну енергију, победићемо.”
“СЗО, као део породице УН, је поносна што сарађује са ФИФА и љубитељима фудбала широм света, да би се промовисао значај физичке активности, и због физичког, и због менталног здравља,” рекао је др Тедрос Адханом Гебрејесус, генерални директор Светске здравствене организације. “Кампања #Будиактиван подржава циљ СЗО да помогне људима да буду здрави док су код куће.”
Кампања почиње тако што ФК Реал Мадрид, ФК Барселона, ФК Ливерпул и ФК Манчестер Јунајтед апелују на фудбалске навијаче да оставе по страни своје ривалитете и удруже се у активностима, да би се победио коронавирус. Наредних дана ће се и други клубови прикључити овој иницијативи, између осталих и ФК Клуб Америка, ФК Гвадалахара, ФК Гуоан Пекинг, ФК Шангај Шенхуа, ФК Мохун Баган, ФК Ист Бенгал, ФК Мелбурн Сити, ФК Сиднеј, ФК Окленд Сити, ФК Тим Велингтон, ФК Ривер Плејт, ФК Олимпик Марсеј, ФК Мазембе, ФК Фламенго и ФК Палмеирас .
Део кампање је и порука коју шаљу светски познати играчи: “У овом тренутку, потребно је да се чак и ривали држе заједно. Морамо да одржавамо раздаљину, али нећемо изгубити фокус. Можемо да покажемо солидарност тако што ћемо бити активни, а то значи да следимо препоруке СЗО.”
Видео кампања ће бити објављена на разним дигиталним каналима ФИФА, уз све актуелности клубова и играча у свету у наредним данима. Кампања #Будиактиван је подржана графичким алаткама за 211 савеза чланова ФИФА, као и разне медијске агенције да би се олакшало додатно приказивање и даље ширење поруке.
СЗО, специјализована здравствена агенција Уједињених нација и ФИФА, водеће светско фудбалско тело, блиско сарађују у глобалној промоцији здравог начина живота кроз фудбал и прошлог месеца су покренуле кампању “Проследи поруку да шутнемо коронавирус”, да би саветима пренели људима ефективне мере у заштити од COVID-19.