Вести

УЕФА ЈЕДИНСТВЕНА | ХОДАЈМО ЗАЈЕДНО, ПОДРШКА И СОЛИДАРНОСТ ЗА ИЗЛАЗАК ИЗ КРИЗЕ

06.04.2020.

Председници УЕФА, Европског удружења клубова (ЕЦА) и Европских лига (ЕЛ) послали су допис савезима члановима УЕФА, националним лигама и клубовима у којем износе заједничке погледе према ванредној ситуацији коју је узроковала глобална пандемија новог коронавируса.
Допис преносимо у целости.

Поштовани савези чланови,
поштоване лиге чланице,
поштовани клубови чланови,

актуелна здравствена криза изазвана ширењем COVID -19 у нашим је друштвима без преседана, а под највећом је претњом здравље наших грађана, које је, неоспорно, приоритет број један,  и као таква драматично погађа све индустрије и све друштвене секторе. Фудбал није изузетак, а и сва наша такмичења, и домаћа и европска, од пре неколико  недеља су приморана на прекид.

У таквом озбиљном сценарију, европски фудбал је без обзира на све био способан реаговати као уједињена породица. 17. марта УЕФА, Европско удружење клубова и Европске лиге заузели су заједнички став за предузимање свих напора да би се омогућио завршетак свих домаћих и европских такмичења, а у складу с њиховим правилницима. То је од огромног значаја, да чак и у овим поремећеним околностима, ова епидемија неће бити препрека да наша такмичења буду одлучена на терену, у складу са својим правилима и да сви спортски наслови буду додељени на основу постигнутих резултата. Као одговорни лидери нашег спорта, то је оно што морамо осигурати, све док постоји и последња могућност и све док су решења у погледу планирања, оперативе и регуларности могућа.

Ходајмо заједно свесни да у овој кризи само координирани напори свих организатора такмичења могу бити од помоћи европском фудбалу, на начин да се у целости опорави његова кључна вредност, а то су такмичења. Без јединства и без солидарности, нико неће моћи изаћи из ове кризе, будући да смо сви међузависни једни о другима.

Ова преданост добила је конкретну потврду у облику заједничких радних група које су основане ради тражења решења по питању опција календара, као и правних, регулаторних и финансијских последица потенцијалне преоптерећености календара, што би могло продужити такмичења из 2019./20. после 30. јуна.

Ове радне групе одржале су неколико састанака и у дневном су контакту како би осигурале да се оствари главни циљ, а то је да се сва такмичња приведу свом природном завршетку. Да би се то постигло, припремљени су конкретни планови. Њихов се рад сад усмерава на сценарије који обухваћају месеце јул и август, укључујући и могућност да се Уефина такмичења наставе након завршетка домаћих лига. Строго је потребно заједничко управљање календарима, будући да се завршетак текуће такмичарске године мора координисати с почетком нове, а што може бити делимично доведено у питање због ове преоптерећености календара.

Пратећи развој тренутне ситуације, радна група задужена за календар, представит ће, идеално до средине маја, који се планови за завршетак такмичарске године могу усвојити, а да нико не буде запостављен. Прекид такмичења требало би заиста бити задње решење, а након што нити једна алтернатива календара не би омогућила да се такмичарска година заврши.

Уверени смо да у наредним месецима фудбал може поновно почети – у условима које ће диктирати тела јавне власти – и верујемо да је у овом тренутку, било каква одлука о потпуном прекиду домаћих такмичења преурањена и неоправдана. Будући да суделовање у Уефиним клупским такмичењима одређује спортски резултат постигнут по завршетку комплетног домаћег такмичења, преурањени завршетак довео би до сумњи у испуњење овог услова. УЕФА задржава право да процењује право клубова да им буде допуштен приступ у Уефина клупска такмичења у 2020./21. у складу с релевантним важећим пропозицијама такмичења.

Знамо колико с нама диелите кључне вредности нашег спорта и зато осећамо вашу подршку у мисији заштите интегритета његових такмичења. Позивамо све и сваког на лојалност и подршку  у удруженим напорима који су од заједничког интереса за европски фудбал и поверење вашим представницима у радној групи.

С нашом захвалношћу, искрено,

Александер Чеферин, председник УЕФА
Андреа Агнелли, предсједник ЕЦА-е
Ларс-Кристер Олсон, председник ЕЛ-а