Вести

IN MEMORIAM

06.04.2020.

Тужна вест за европски и српски фудбал. У Мадриду је, после кратке болести, у 72. години преминуо један од најбољих српских тренера Радомир Антић.

Некадашњи шеф стручног штаба три највећа шпанска клуба, Реала и Барселоне, односно Атлетико Мадрида, али и Сарагосе, Селте и Овиједа, био је познат по  великој харизми, стручности, огромном знању и ауторитету. „Мистер“, како су га ословљавали наши рептрезентативци, али и највеће звезде шпанског фудбала, оставио  је трага свуда где је радио, па га зато на Пиринејима многи славе и  веома поштују, пре свега фанови мадридског Атлетика којима је подарио дуплу круну.

Радомир Антић је имао много успеха и са националним тимом Србије, који је водио од 2008. до 2010. а после дуго година одвео је „Орлове“ на Светско првенство које се одржавало у Јужној Африци. 2010. године. Две године касније уследио је позив кинеског клуба у повоју, али са великим амбицијама, Шандонг Линенга. Искусио је Антић кинеску лигу , тренирао затим и Хебеи, био један од првих странаца који се упустио у ту азијску авантуру.

Као фудбалер каријеру је започео у свом граду Ужицу, обукао је дрес Слободе 1967. Годину дана касније преселио се у Београд где је наступао за Партизан, клуб који му је остао у срцу до последњег дана. Са црно – белима је освојио наслов најбољег тима у Југославији 1976. године. Каријеру је градио и у иностранству, прво у Фенербахчеу, па у Сарагоси, да би је 1984. завршио у  енглеском Лутону.

Антић је увек био амбициозан и није имао времена за паузу. Између играчке и тренерске каријере прошла је непуна година, када је као помоћни тренер сео на клупу вољеног београдског клуба – Партизана 1985. Са црно-белима је као помоћни  тренер два пута узастопно освајао првенство Југославије (1986. и 1987),  али фудбалски свет ће га ипак највише памтити по тој дуплој круни са мадридским Атлетиком из сезоне 1995/1996, када су Јорганџије блистале са тимом чије су окоснице били актуелни тренер Атлетика Дијего Симеоне, па Милинко Пантић, Љубослав Пенев, Кико, Хозе Луис Каминеро…  Због свега што је урадио у Мадриду, на стадиону Ванда Метрополитано у наредна 24 часа клупске заставе биће спуштене на пола копља. Нико га није волео као навијачи Атлетика, који су певали њему у част на свакој утакмици на некадашњем „Висенте Калдерону“.

Тај успех из 1996. је Антићу касније донео и прилику да води и Реал и Барселону по чему ће остати јединствен у историји фудбала, јер нико осим мистер Радомира није имао ту привилегију да седи на клупама три највећа шпанска клуба!

Свима који су познавали Радомира Антића остаће празнина у срцу, а Србија може да буде поносна да је имала таквог човека у иностранству, који се својом земљом увек поносио. Антић је иза себе оставио супругу, сина, кћерку, две унуке и два унука.

Фудбалски савез Србије изражава искрено саучешће породици Антић. Почивајте у миру, Мистер.

https://www.instagram.com/p/B-piVvOD0X9/?igshid=sbqpbe8hfhn8

https://www.instagram.com/p/B-pgFk8KiKp/?igshid=136y1qj0a0w2b

https://www.instagram.com/tv/B-psiOhq7FG/?igshid=1rnb9dmg7pfb3

https://www.instagram.com/p/B-poHh-oZwQ/?igshid=stgahobl8f84

https://www.instagram.com/p/B-pj4D-C8iy/?igshid=76jl3g5ylj55

https://www.instagram.com/p/B-plSRUhroz/?igshid=1arq2go3ql0uo

https://www.instagram.com/p/B-pi8ZTqL5R/?igshid=5en6e6ktzztc

https://www.instagram.com/p/B-pz0cjj0BD/?igshid=1afhz96sk6nbj