Вести

АЛЕКСАНДЕР ЧЕФЕРИН: ПОКАЗАЛИ СМО ЈЕДИНСТВО, ОДГОВОРНОСТ И СОЛИДАРНОСТ

17.03.2020.

УЕФА је данас објавила одлагање свог главног такмичења националних екипа, ЕУРО 2020, које је требало да се одигра у јуну и јулу ове године. Здравље свих укључених у фудбал је приоритет, као и избегавање непотребног притиска на државне јавне службе које су укључене у организацију утакмица. Овакав потез ће помоћи да се заврше сва национална такмичења, која су тренутно обустављена због вируса COVID-19.

Сва такмичења и утакмице УЕФА (укључујући и пријатељске утакмице) за клубове и националне репрезентације (жене и мушкарци) су обустављена до даљег. Баражи за УЕФА ЕУРО 2020 и међународне пријатељске утакмице, заказане за крај марта, играће се у термину предвиђеном за међународне сусрете почетком јуна, а у зависности од ситуације.

Формирана је радна група, уз учешће представника лига и клубова, да би се испитала календарска решења која би омогућила завршетак текуће сезоне, као и сваку последицу одлука које су данас донете.

Одлуке Извршног одбора УЕФА донете су после видео-конференција које су се одржале са председницима и генералним секретарима 55 национална савеза, као са и представницима Асоцијације европских клубова, европских лига и ФИФПро Европа, а које је сазвао председник УЕФА, Александер Чеферин, све са циљем да се направи усклађен план и заустави гужва у броју утакмица које треба да се одиграју, која се прави због ширења вируса по континенту.

Саопштавајући одлуку, Александер Чеферин је рекао:

“Ми смо на кормилу спорта за који огроман број људи живи и дише, а који је овај невидљиви и брзи противник оборио јако ниско. У временима као што су ова, фудбалска заједница треба да покаже одговорност, јединство, солидарност и несебичност.”

“Здравље навијача, стручног особља и играча мора бити наш приоритер и у том духу, УЕФА је поставила низ опција тако да такмичења могу безбедно да се заврше ове сезоне, и поносан сам на реакције мојих колега из европског фудбала. Био је то прави дух сарадње, где су сви схватили да је потребно да жртвују нешто да би се постигао најбољи резултат.”

“Било је важно да, као водеће фудбалско тело у Европу, УЕФА води поступак и поднесе највећу жртву. Померање ЕУРО 2020 је велика цена за УЕФА, али ћемо учинити све да осигурамо да то не утиче на витална финансирања за базични и женски фудбал, као и за развој фудбала у наших 55 земаља. Сврха пре профита је принцип који нас је водио приликом доношења ове одлуке, за добробит европског фудбала као целине.”

“Фудбал је снажна и покретачка сила друштва. Изузетно је тужна помисао на прославу европског фестивала фудбала на празним стадионима, са пустим фан зонама, док цео континент седи код куће у изолацији, и нисмо могли да је прихватимо за прославу 60 година овог такмичења.”

“Желео бих да се захвалим Асоцијацији европских клубова, европским лигама и ФИФПро Европа на њиховом сјајном раду и сарадњи. Такође бих желео да се из свег срца захвалим свим националним савезима, њиховим председницима и генералним секретарима, као и мојим колегама у Извршном одбору на њиховој подршци и мудрим одлукама. Сви остали детаљи ће се знати у наредним седмицама, али основни принципи су договорени и то је велики корак напред. Сви смо показали да смо одговорни лидери. Показали смо солидарност и јединство. Сврха пре профита. То смо данас постигли.”

“Такође бих желео да се захвалим Алехандру Домингезу и CONMEBOL-у, који су се сложили да одложе Куп Америке CONMEBOL 2020, у циљу поштовања препорука које су дале међународне јавне здравствене организације, односно да се примене екстремне мере, и као резултат тога ЕУРО 2020 је одложен. То значи да ће клубови и лиге у Европи имати најмањих могућих поремећаја када су у питању играчи који су им на располагању. Цела фудбалска заједница Европе изузетно цени ове заједничке напоре, а посебно ову координисану и одговорну одлуку.

“Желео бих да се захвалим ФИФА и њеном председнику, Ђанију Инфантину, који је навео да ће учинити све што је потребно да би овај нови календар функционисао. У смислу ове кризе, фудбал је показао своју најбољу страну отвореношћу, солидарношћу и толеранцијом.”

УЕФА ЕУРО 2020 је требало да се одржи у 12 градова Европе, од 12. јуна до 12 јула 2020. Предложени нови датуми су 11. јуни – 11. јули 2021. УЕФА жели да купци улазница, као и остали клијенти пакета услуга знају да ће им, ако не буду могли да присуствују турниру 2021. године, номинална вредност улазница и пакета бити у потпуности рефундирана. У току наредних месец дана, даље информације о поступку рефундације ће бити јављене постојећим купцима улазница путем електронске поште и на веб сајту euro2020.com/tickets.

Одлуке о датумима осталих такмичења УЕФА, било клупских или репрезентативних (за жене или мушкарце) биће благовремено донете и објављене.