Вести

АНТИ-ДОПИНГ ЕДУКАЦИЈА ЗА ФУТСАЛ РЕПРЕЗЕНТАТИВЦЕ

01.03.2023.

У Спортском центру ФСС у Старој Пазови, мушка сениорска футсал репрезентација присуствовала је предавању на тему анти-допинга у фудбалу.

Пројекат медицинске едукације мушких и женских националних селекција финансиран је од стране УЕФА, а спроводе га стручњаци из ових области, доктори Марија Анђелковић и Ненад Дикић, на челу са носиоцем пројекта испред Фудбалског савеза Србије, доктором Дејаном Александрићем, истакнутим ортопедом који годинама брине о здрављу мушке А репрезентације Србије.

”Изузетно је важно да се што више играча и играчица, посебно из млађих националних тимова упозна са дозвољеним, односно недозвољеним супстанцама, како би пажљиво бирали и контролисали лекове и суплементацију која директно утиче на њихово здравље, перформансе и опоравак”, закључио је др Александрић.

Поред едукације на тему анти-допинга, кроз предавања националним тимовима спроводи се кампања од стране УЕФА и ФИФПРО о значају адекватних реакција приликом потреса мозга насталих на тренингу или утакмици због чега је на недавно завршеном Светском првенству у Катару постојао медицински ВАР и рађена је посебна анализа како би се здравље играча максимално заштитило.

Фудбалски савез Србије на челу са доктором Александрићем прати све медицинске смернице и едукације прилагођава томе. Осим националних тимова, предавањима на различите здравствене теме биће подвргнути и лекари суперлигашких тимова.