Вести

ВЕЛИКИ ДАН ЗА СРБИЈУ И СРПСКИ ФУДБАЛ | ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА НАЦИОНАЛНОГ СТАДИОНА, ПРЕДСЕДНИК АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ ИСПУНИО ОБЕЋАЊЕ: САЊАЛИ СМО ВЕЛИКЕ СНОВЕ, АЛИ БЕЗ ВЕЛИКИХ СНОВА НЕМА НИ УСПЕХА (ВИДЕО)

01.05.2024.

Велики дан за Србију, велики дан за српски фудбал. Дан који ће да се памти. Оно што је обећао Александар Вучић, председник Републике Србије, сада постаје стварност – почела је изградња Националног стадиона!

У друштву високих званица, представника Владе Србије на челу са Синишом Малим, амбасадора Кине, председника Републике Српске, челних људи Фудбалског савеза Србије, председника Драгана Џајића, потпредседника Бранислава Недимовића, селектора Драгана Стојковића, људи из спортског сектора Ненада Бјековића, Стевана Стојановића, Мирослава Тањге, Николе Лазетића… председник Републике Србије Александар Вучић oбишао је данас припремне радове на изградњи комплекса EXPO 2027, где је присуствовао церемонији почетка радова на изградњи Националног фудбалског стадиона.

Председник Вучић је најавио да ће Национални стадион бити завршен до 1. децембра 2026. године, као и да ће бити један од три најлепша стадиона у Европи.

„Није ово питање само стадиона, питање је живота наших људи, места где ће људи моћи да воде своју децу и унучиће, где ће моћи да уживају. За мене је ово живот, остварење снова. Ово нам доноси раст, веће плате и пензије“, поручио је председник током обиласка и додао да је Србија показала како може да се такмичи са великим земљама.

Председник Вучић рекао је да ће Национални стадион бити изграђен по највишим стандардима, док ће заједно са објектима за изложбу EXPO 2027 представљати град у граду. Он је објаснио да ће стадион бити најмодернији и по свим еколошким прописима, да ће имати три тематска парка и 10.000 паркинг места.

„Не постоји лепши стадион у Европи где може да се игра. Градио га је врхунски архитекта Марк Фенвик који је пројектовао стадионе у Катару. Имаће 52.000 места, столице ће бити врхунског квалитета. У питању је озбиљан грађевински пројекат. До три милиона посетилаца очекујемо само за време трајања EXPO 2027 и више од 120 земаља учесника. Станови које ћемо да изградимо служиће за учеснике изложбе, за спортисте, музичаре, младе људе, а онда ћемо да видимо коме ћемо да их продамо и под којим условима, јер је то ексклузивна локација. Да ли ће то да буду млади лекари, или они које вратимо из иностранства, или студенти, или неки други, видећемо и то ћемо под повољним условима да продамо“, истакао је председник, додајући да ће се градити и два голф терена. Све што градимо доприноси расту наше земље и утиче на повећање плата и животни стандард наших људи“, рекао је председник, истакавши да смо сањали велике снове, за многе мислили да се неће остварити, али да без великих снова нема ни успеха.

И први човек српског фудбала, Драган Џајић, није крио одушевљење и захвалност за оно што Србија ускоро добија.

„Ово је важан дан и велика ствар за српски фудбал, пре свега за будуће генерације, за децу која ће једног дана бранити боје наше репрезентације. Београд је као светска метропола заслужио да добије Национални стадион. Ово је пројекат од историјске важности и користим прилику да се још једном захвалим председнику Србије Александру Вучићу, јер без помоћи државе нема ни добре инфраструктуре. Сећем се када је један играч, пре неколико година, питао председника у Спортском центру у Старој Пазови, да ли ћемо добити стадион којим би се сви поносили? Тада је обећао и ево данас испунио обећање овим каменом темељцем. Народ у Србији воли фудбал и очекује од репрезентације добре резултате, очекује да се нешто лепо дешава. Са новим стадионом да буду и победе, онда ће и стадион бити стално пун“ рекао је председник ФСС Драган Џајић.

Селектор Драган Стојковић разговарао је са председником Србије током обиласка целе локације будућег комплекса ЕXPO 2027.

„После много година прича и идеја, дошли смо до тога да је данас постављен камен темељац. И сигурно да нас све у фудбалској породици Србије радује да ћемо добити један модеран стадион и да ћемо бити у нивоу Европе. Сам назив Национални стадион говори да не припада само фудбалу, он припада практично народу и српски народ треба да буде поносан, мислим и да јесте поносан, када све ово нуде завршено. Требаће много труда, али је најважније да је овај први корак направљен. Ја сам сигуран што ћу доживети да град Београд и Србија добију једно овакво здање, стадион на коме ће се играти много важних и великих утакмица, на коме ће атмосфера бити феноменална, комфор такође што је веома важно, сигурност свих оних који буду долазили. Захвалност и држави, свима који су учествовали у овом пројекту и самој реализацији. На нама је да чекамо и дочекамо дан када ћемо и званично згазити на траву новог стадиона“ рекао је Драган Стојковић.

А путем видео линка обратили су се и српски репрезентативци, капитен Душан Тадић, Филип Костић, Душан Влаховић, Страхиња Павловић, Страхиња Ераковић…Нико од њих није крио одушевљење што ће Београд и Србија добити један од најмодернијих стадиона у Европи.

 

Председник Вучић је постављањем лопте са потписима играча, као и председника Драгана Џајића, амбасадора Кине Ли Минга, председника Републике Српске Милорада Додика и својим, симболично означио почетак изградње Националног стадиона у Сурчину. Живела Србија!