Vesti

ŽENSKA „A“ SELEKCIJA | PREDRAG GROZDANOVIĆ SAOPŠTIO SPISAK IGRAČICA ZA DUELE PROTIV SEVERNE MAKEDONIJE I BELORUSIJE (VIDEO)

14.02.2020.

Najbolja ženska reprezentacija Srbije nastavlja kvalifikacije za plasman na Prvenstvo Evrope, a pred izabranicama selektora Predraga Grozdanovića nalazi se duel sa Severnom Makedonijom, 6. marta u Lazarevcu od 18,00. Četiri dana kasnije naše devojke imaće i prijateljsku proveru u Antaliji protiv Belorusije.

Na spisku selektora nalaze se 23 igračice: golmani Milica Kostić (Spartak), Sara Cetinja (Crvena zvezda), Ljiljana Gardijan (Sloga, Zemun), odbrana Violeta Slović (Spartak), Oršoja Vajda (Spartak), Tijana Matić (Spartak), Dejana Stefanović (Valerenga, Norveška), Marija Ilić (Blik Kazigurt, Kazahstan), Jovana Stojanović (Crvena zvezda), srednji red Dina Blagojević (Sand, Nemačka), Ivana Trbojević (Atromitos, Grčka), Jelena Čanković (Rosengard, Švedska), Tijana Filipović (Spartak), Andrijana Trišić (Crvena zvezda), Milica Mijatović (Melburn Siti, Australija), Jelena Čubrilo (Gintra, Litvanija), Sara Pavlović (Spartak), napad Marija Vuković (Rjazan, Rusija), Alegra Poljak (Granadilja Tenerife, Španija), Biljana Bradić (DVTK, Mađarska), Milica Stanković (Mašinac, Niš), Marija Radojičić (Filkir, Island).

Selektor Predrag Grozdanović govorio je za sajt FSS o predstojećim mečevima, očekivanjima i planovima, ali i budućnosti ženskog fudbala u Srbiji…

-Ono što nam je važno jeste da nismo imali kadrovskih problema prilikom sastavljanja spiska – ističe selektor Predrag Grozdanić.- Nadamo se da će sve devojke biti zdrave kako bi ponovo obradovali naciju i ponovili rezultat iz prvog meča sa Severnom Makedonijom kada smo pobedili u Skoplju.

Na spisku se nalazi 23 imena…

-Oslonili smo se na proverene snage, igračice koje su već bile na spisku, uz dve nove, mlađe devojke, sve sa željom da osvežimo selekciju i pružimo priliku novim igračicama. Optimista sam što se tiče meča sa Severnom Makedonijom, devojke su starije, iskusnije za godinu dana i nadam se da će ponoviti dobru partiju iz prvog duela.

Da li može da se očekuje veća poseta na tribinama?

-Iskreno verujem da će tako biti, jer naše devojke to svakako zaslužuju.

Fudbalski savez Srbije uveo je nagradu za najbolju fudbalerku Srbije i zaista je bilo lepo videti Violetu Slović u društvu ostalih laureata, Siniše Mihjlovića i Dušana Tadića. Da li i taj segment može da utiče na veću popularnost ženskog fudbala u Srbiji?

-To je velika stvar za ženski fudbal. „Zlatna lopta“ predstavlja veliki podstrek i za sve ostale devojke da se istaknu, kako bi neka druga idući put bila na Violetinom mestu. Drago mi je naravno zbog Violete, ona je veoma važan igrač za reprezentaciju, zaslužila je vredno priznanje i ja bih se zahvalio ljudima koji su došli na ideju da se ustanovi i jedna ovakva nagrada za ženski fudbal.

Govorili ste o mlađim igračicama na spisku, šta možemo da očekujemo?

-Imamo standardne fudbalerke koje igraju u inostranim klubovima, a ako bih morao da nekog izdvojim, neka to bude Alegra Poljak koja je posle dve utakmice u Staroj Pazovi dobila poziv i sada igra u Španiji. I ostale igračice nastupaju uglavnom u inostranim klubovima, igraju standardno i na visokom nivou. Sada smo pozvali, primera radi, Ivanu Trbojević koja igra u Grčkoj, pa Andrijanu Trišić iz Crvene zvezde, želimo sve da vidimo i proverimo…Uvek ćemo pozivati jednu ili dve nove devojhke, kako bi imali uvid u jedan širi spisak i formu svih potencijalnih reprezentativki.

Pred reprezentacijom je mnogo izazova, u martu dva meča, u aprilu opet nova dva susreta?

-Da, prvo revanš sa Kazahstanom u okviru kvalifikacija, a zatim provera protiv Republike Irske koja će praktično biti generalna proba za odlučujući meč u kvalifikacijama protiv Austrije. Optimista sam, pokušaćemo da napravimo iznenađenje i uspemo u nameri da se prvi put plasiramo na Prvenstvo Evrope koje su devojke svih ovih godina zaslužile. Želimo i da obradujemo ljude iz Saveza na čelu sa direktorom ženskih selekcija Bojanom Pavićevićem.

Dokazali smo da smo kvalitetniji u odnosu na Severnu Makedoniju, Kazahstan…Gde se, međutim,  nalazimo u odnosu na one najbolje selekcije u Evropi?

-Da, dominirali smo protiv Severne Makedonije i Kazahstana, a onda je došao meč sa Austrijom gde smo bili bolji u pojedinim trenucima, uglavnom bili ravnopravan rival, ali nismo iskoristili neke prilike. Francuska je već drugi nivo, imamo svi zajedno zadatak da naporno radimo i pokušamo da se približimo selekciji koja je realno trenutno daleko ispred nas. Mi smo reprezentacija u usponu i za nekoliko godina sigurno ćemo moći da im pariramo.

Da li mislite da za razliku od fudbalski razvijenih zemalja, SAD ili Francuske, u Srbiji još uvek postoje predrasude kada se radi o ženskom fudbalu? Kako privući devojčice da zavole fudbal i počnu da treniraju?

-U pravu ste, postoje predrasude, ali moram da kažem da zatečeno stanje u ženskom fudbalu, nekad i sad, nije isto. Ženski fudbal u Srbiji ide uzlaznom putanjom i sve to daje podstrek devojkama da se bave fudbalom. Neverovatno je koliko je novih, mladih devojčica stasalo i počelo da se bavi fudbalom. Srbija sigurno ima lepu budućnost i sa devojkama koje su sada u reprezentaciji, imamo lep prosek godina i perspektivu koja obećava – zaključio je Predrag Grozdanović, selektor najbolje ženske „A“ reprezentacije Srbije.