Вести

ЗАВРШЕН 45. КОНГРЕС УЕФА НА КОМЕ СУ ФСС ПРЕДСТАВЉАЛИ МАРКО ПАНТЕЛИЋ И ЈОВАН ШУРБАТОВИЋ | ИЗАБРАНИ ЧЛАНОВИ ИЗВРШНОГ ОДБОРА, ПРЕДСТАВНИЦИ ЕВРОПСКОГ УДРУЖЕЊА КЛУБОВА, ЧЛАНОВИ САВЕТА ФИФА

20.04.2021.

 

У швајцарском граду Монтреу завршен је 45. Конгрес УЕФА на коме су Фудбалски савез Србије представљали в.д.председника Марко Пантелић и генерални секретар Јован Шурбатовић. Од најважнијих одлука издвајамо.

За осам места у Извршном одбору УЕФА на четворогодишњи мандат изабрани су Габриеле Гравина (Италија, 53 гласа), Карл-Ерик Нилсон * (Шведска, 52), Александар Ђуков (Русија, 50), Давид Гил  *(Енглеска, 48), Збигњев Боњек * (Пољска, 47), Раинер Кох * (Немачка, 47), Сервет Јардимчи * (Турска, 47) и Јуст Спе (Холандија, 31). Звездицом су означени кандидати који су поновно изабрани.

За четири редовна радна места у Савету ФИФА на четворогодишњи мандат акламацијом су изабрани Разван Бурлеану (Румунија), Георгиос Кумас * (Кипар), Петер Петерс (Немачка) и Дејан Савићевић * (Црна Гора).

Насер Ал-Келаифи и Карл-Хајнц Руменигге изабрани  су као представници Европског удружења клубова (ЕКА) у Извршном одбору УЕФА акламацијом на трогодишњи мандат. Хавиер Тебас изабран је као представник европских лига у Извршном одбору УЕФА такође акламацијом на четворогодишњи мандат.

Одобрени су финансијски извјештаји за сезону 2019./20. и план за финансијску годину 2021./22., а неколико статутарних измена и допуна одобрено је и ступи ће на снагу одмах. Конгрес УЕФА доделио је почасно чланство Михаелу ван Прагу за остварене заслуге у европском фудбалу и УЕФА од 2000. године, односно за време његовог мандата као члана Извршног одбора УЕФА од 2009. године.

Пред почетак конгреса присутни су минутом ћутања одали почаст преминулим члановима фудбалских федерација између два конгреса, а нажалост на видео-биму била су и имена истакнутих чланова српског фудбала и наше организације.

Наредни Конгрес УЕФА биће одржан у Бечу 11. маја 2022. године.