Вести

КОНГРЕС УЕФА ОСУДИО ОДЛУКУ О ПРОГЛАШЕЊУ ТЗВ. СУПЕРЛИГЕ | УВРЕДА ЗА ЕВРОПСКЕ ВРЕДНОСТИ И СПОРТСКЕ ЗАСЛУГЕ, МИ СМО ЕВРОПСКИ ФУДБАЛ, ОНИ НИСУ

20.04.2021.

Учесници Конгреса УЕФА уједињени су у оцени да се затворена Суперлига противи самом концепту онога што Европа жели и мора бити, а то је уједињена, отворена, принципијелна у спортским вредностима. Уосталом, ево како гласи заједнички став о ономе што се дешава у фудбалској Европи.

„Учлањени савези УЕФА (55) и учесници Конгреса УЕФА осуђују проглашење такозване “Суперлиге”. Конгрес УЕФА је одлучан у ставу да је затворена “Суперлига” против самог концепта онога што значи бити Европљанин: уједињен, отворен, са подршком и принципима о спортским вредностима. УЕФА и њени учлањени савези верују у истински европски модел који је заснован на отвореним такмичењима, солидарности и прерасподели да би се обезбедила одрживост и развој фудбала у корист свих, као и промоција европских вредности и друштвених резултата.

Клубови завереници очигледно нису испели да уоче да њихов данашњи статус није постигнут у изолацији, већ ће бити да је пре био део динамичног европског система где сви, и велики, и средњи и мали клубови доприносе успесима и поразима свих осталих. То што они претпостављају да имају право да се “одвоје” и полажу право на баштину коју су сви градили, представља увреду за европске вредности и спортске заслуге.

УЕФА, њени учлањени савези и сви они који воле фудбал су непоколебљиви и снажно ће се одупрети и борити до крајњих могућих граница против потеза власника ових клубова и њихових присталица. Морално гледано, знамо шта је улог и штитићемо фудбал од себичног клана који не мари за овај спорт. Ми смо европски фудбал. Они нису“.