Вести

U21, U19, U17 | СРБИЈА ДОБИЛА ТРИ НОВА СЕЛЕКТОРА

13.04.2021.

 

Одбор за хитна питања усвојио је на недавном састанку предлог челних људи спортског сектора ФСС о именовању нових селектора млађих репрезентативних селекција ФСС. Бригу о младој селекцији (U21) преузео је Звонко Живковић, омладинску репрезентацију (U19) водиће Дејан Бранковић, а кадетску (U17) Радован Кривокапић. Данас су селектори и званично „задужили опрему“ у друштву директора млађих категорија ФСС Николе Лазетића.

Некада ас Партизана, затим и тренер у мађим категоријама Фудбалског савеза Србије, сада је поново на, за њега, већ познатом месту – Звонко Живковић.

-Поново сам у Фудбалском савезу после једног дужег периода. Раније сам два пута водио нашу селекцију до 19 година, имали смо доста успеха, били смо два пута на Европском првенству.Очекујем,дакле, да и ова генерација, овога пута старија до 21 године, направи добре резултате и пласира се на Европско првенство – рекао је Звонко Живковић.

Група је тешка, биће пуно изазова…

-Тако је, у фудбалу никада није било лако.Знамо где смо, знамо против кога играмо, трудићемо се да будемо први у групи. Зато се и такмичимо. Да ли смо или нисмо реални, на нама је да покажемо све на терену, а ми ћемо дати свој максимум и учинити све да будемо победници, без обзира ко нам је ривал.

Били сте раније у систему ФСС и није тајна да је циљ рада у млађим селекцијама да Србија добије новог Тадића, Матића, Сулејманија…играче које сте селектирали у млађим категоријама ФСС.

-Да, наравно. Селекције које сам водио, генерација 86. била је примера ради на Првенству Европе трећа, а генерација која је избацила јако велики број репрезентативаца, била је такође на Европском првенству, али је била пета. Ја сам јако задовољан што је после толико времена у репрезентацији и даље један Душан Тадић који је предводник ове генерације, желим му наравно да одведе момке на Првенство света. Надам се да ће и ова генерација момака до 21 годин да искористи прилику, јер има талентованих  играча. Верујем да ће се у будућности, неки од њих наћи и на списку селектора Драгана Стојковића.

Комплетирали сте добар стручни штаб са Џевадом Преказијем и Слободаном Маровићем, ради се о тренерима са искуством, бившим асовима, великим именима…

-Све у договору са челним људима спортског сектора, директором „А“ селекције и директором млађих селекција, нисам одређивао лично са ким ћу радити, али смо се сви сложили, јер смо имали већи број кандидата. И мислим да је то прави начин да се дође до најбољих решења и селекторског тима. Дакле, задовољан сам, надам се да ће и играчи бити задовољни, да ће сви у Савезу бити задовољни  и да ћемо остварити пласман на Првенство Европе где бих поред доброг резултата волео да добијемо трофеј за фер-плеј, јер све селекције које сам водио, поред доброг резултата, добиле су и пехар за фер – плеј – закључио је Звонко Живковић.

Дејан Бранковић је са Србијом (U17) изборио пласман у елит-рунду квалификација за пласман на  Првенство Европе, сада је практично добио „своју“ генерацију да покуша да избори одлазак на континентално такмичење…

-И тада и сада смо имали високе циљеве,а то је пласман на Европско првенство. Наравно, главни циљ је стварање играча који ће у будућности бити „А“ репрезентативци – не оставља дилему Дејан Бранковић.-

Група у првом кругу квалификација је слична оној коју има млада селекција, са пре свега Француском као ривалом, а ту су и Северна Македонија и Албанија. Мислим да осим са Французима не би смело да имамо већих проблема са остале две селекције, али све респектујемо и поштујемо.

Није тајна, предуслов добрих резултата у свим селекцијама је добра комуникација и сарадња свих у спортском сектору, наравно пре свега селектора млађих селекција…

-Јасно, то је веома важно, играчи се брзо развијају, сви пратимо њихов развој. И гледамо да у тој координацији свако од играча буде у селекцији коју заслужује.

На крају вреди апострофирати чињеницу да велики број наших младих играча који су поникли у дијаспори изражава жељу да игра за Србију…

-Да, Савез је много учинио по том питању, пратимо велики број играча, један број њих је већ са нама, а свако ко покаже квалитет добиће прилику да се истакне – јасан је Дејан Бранковић.

Кадетска селекција Србије (U17) сада је у надлежности Радована Кривокапића…

-Долазим са места тренера у млађим категоријама Црвене звезде где сам индивидуално радио са нашим највећим талентима – рекао је Радован Кривокапић, некада и „десетка“ Црвене звезде.- Познајем добро наш омладински фудбал, упућен сам доста у развој младих играча, тако да је овај позив Фудбалског савеза нека круна моје досадашње тренерске каријере, што се тиче омладинског фудбала.

Пред кадетском селекцијом је квалификациони турнир за пласман на Првенство Европе, ривали су Хрватска, Бугарска и Лихтештајн, а имаће нови селектор довољно времена да посложи коцкице…

-Добра ствар је да први круг квалификација играмо код нас у Спортском центру, наравно сада следе анализе и упознавање са ривалима,а пре тога имамо турнир „Миљан Миљанић“ где ћемо добро да се упознамо са селекцијом Бугарске. Имаћемо још пријатељских утакмица, тако да ћемо бити спремни за тај први круг квалификација.

Има ли међу децом у узрасту до 17 година у Србији нових Стојковића, Стојановића, Маровића, Преказија, Живковића…

-Има доста талената и веома занимљиве деце, али треба бити опрезан и умерен у изјавама да ли има неких нових асова као што су били поменути. У свему бити, дакле, опрезана, омогућити им квалитета рад, а ја сам верујем да ће се појавити неки такви мајстори као што су били сви ови које сте навели – закључио је Радован Кривокапић, који је био тренер и ТСЦ из Бачке Тополе у времену његовог успона ка елити, односно Војводине у суперлигашком друштву.

Остало је само да кажемо добродошли и срећно!