А селекција

СТЕВАН СТОЈАНОВИЋ, ДИРЕКТОР РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ | ОВА ГЕНЕРАЦИЈА ЈЕ ПОКАЗАЛА У ВИШЕ НАВРАТА ДА ЈЕ НАЈБОЉА ОНДА КАДА ЈЕ НАЈТЕЖЕ

25.11.2022.

Дан после старта Србије на Светском првенству у Катару и пораза од Бразила, за сајт ФСС говорио је директор А репрезентације Стеван Стојановић:

”Причали смо пре доласка у Катар да ова Србија никога не потцењује, али се никога и не плаши. Ипак, утисак је да смо у друго полувреме ушли са превише респекта према репрезентацији Бразила и то нас је коштало позитивног резултата. Некако смо прерано подигли руке у знак предаје, што у протеклом периоду није била одлика ове генерације. Будимо реални, имали смо за противника једну моћну екипу која је још једном потврдила да је најозбиљнији кандидат за освајање титуле светског првака и овај пораз не сме да нас деморалише. На реду је Камерун и истог тренутка када је ирански судија одсвирао крај меча на Лусаилу, окренули смо се дуелу против афричке селекције”.
У јавности је на погрешан начин интерпретирана изјава селектора Стојковића са конференције за медије да су његови играчи били неспремни за утакмицу са Бразилом:
”Селектора је забринуо страховит пад у другом полувремену, али у физичком смислу. И то је јасно и гласно рекао на конференцији после утакмице. Нема ту простора ни потребе за било какве инсинуације. Имамо играче који су дошли са повредама из својих клубова и било је логично да их пита да ли и даље осећају болове и да ли могу да се ставе на располагање. Неки су могли, неки нису. Знате врло добро Митров менталитет, наравно да је рекао да је спреман. Чак је и Костић стиснуо зубе, али селектор није желео да ризикује и донео је одлуку да га сачува за мечеве одлуке против Камеруна и Швајцарске. Жао ми је што су нам повреде диктирале састав тима, јер би наша формација са два шпица била далеко опаснија по гол Бразила”.
Сада је најважнији психолошки аспект, мада је Стојковић са својим сарадницима већ убедио играче да забораве на Ришарлисона и да размишљају искључиво о Камеруну:
”Одмах после жреба у априлу, констатовали смо да је распоред добар и да је боље што са Бразилом играмо на старту, на не на крају групне фазе, као у Русији. Убеђен сам да смо квалитетнија репрезентација од Камеруна и Швајцарске и да ћемо то показати на терену. Ми се питамо и то је најважније. Пораз од 2:0 против овако моћне репрезентације није катастрофа. Ова генерација је показала у више наврата, пре свега у Лисабону и Ослу, да је најбоља онда када је најтеже. Главу горе и идемо даље” – рекао је Стојановић, не пропустивши прилику да похвали светле тачке у нашој екипи:
”Вања је био бриљантан, ово му је можда и партија живота. Штета што није награђен бољим резултатом, али је показао још једном да поседује вансеријске голманске квалитете. Искрено се надам да ће у наредне две утакмице имати много мање посла. Мали Павловић је имао пех да га на почетку меча сасече престрого додељен жути картон, али је успео да се исконтролише до краја утакмице и да одигра на заиста високом нивоу. Свака му част”.
Наредну утакмицу на Светском првенству, репрезентација Србије игра у 28. Новембра у Ал Вакри против Камеруна.