Вести

СЕЛЕКТОР ДРАГИША ЗЕЧЕВИЋ И КАПИТЕН ВИОЛЕТА СЛОВИЋ ПРЕД ПРВИ МЕЧ СА ИСЛАНДОМ (ВИДЕО)

20.02.2024.

Најбољу женску репрезентацију Србије очекују два веома важна меча, против Исланда у баражу за пласман у А дивизију европског фудбала, а о значају исхода 23. фебруара у СЦ ФСС (16,00) и четири дана касније у Рејкјавику (15,30), говоре селектор Драгиша Зечевић и капитен Виолета Словић. У најави само констатација да радује чињеница да су све позване играчице здраве и спремне за сусрете који можда заслужују и префикс историјски за српски женски фудбал.

-Девојке су дошле у сасвим задовољавајућем стању свесне значаја утакмица са Исландом – истиче селектор Драгиша Зечевић.- Наравно, циљ је да се домогнемо А дивизије и мислим да ћемо то остварити.

Исланд има веома добру репрезентацију, између осталог и најбржу играчицу у Европи…

-Да, девојка игра у Волсфбургу, имао сам част да гледам финале Лиге шампиона, меч у коме је наступала. Јесте она званично најбржа играчица, имала је паузу због повреде, али скаутирали смо неке претходне утакмице и добро смо упознати са њеним квалитетима. Она може да мења систем игре Исланда, али ми смо спремни за сваку варијанту. Имали смо у претходним квалификацијама девојку која је вероватно боља од ње, Еву Пајор, тако да знамо како да се одбранимо од таквих играчица.

Знамо ко је најбржа играчица Исланда, али јавност не зна ко је најбржа девојка у дресу Србије?

-Јована Дамњановић! Имамо их још, али сигурно је Јована најбржа. Она је квалитетнија играчица од било које Исланђанке, може да прави увек разлику. Она ће сигурно да буде једна од играчица која ће нас одвести у А дивизију, познаје капитена Исланда, играју заједно у Бајерну, уостало велики број наших девојака играју са Исланђанкама у разним клубовима. О њима, дакле, све знамо, важно је само да имамо добар приступ као и до сада и да у неким фазама игре будемо мало паметнији него што је то био случај у мечевима са Пољском.

Оно што је још потребно нашим девојкама, јесте подршка са трибина?

-Да, много нам је то важно. Разочаране су када се загревају и виде колико мало публике има. Играмо у Старој Пазови јер овде имамо најбоље услове, а замолио бих публику да дође и подржи девојке. Знам да ко дође једном, доћи ће и други пут, јер оне остављају срце на терену. Трудимо се да презентујемо брз и ефикасан фудбал, офанзиван. То је ниво који захтева А дивизија и европска фудбалска елита којој тежимо. Ова два меча могу нам помоћи, поред пласмана у А дивизију, и за будући жељени пласман на Европско првенство, кроз бараж. Квалификације крећу од априла, све утакмице су такмичарске у овој години, девојке су тога свесне и идемо корак по корак. Прво да остваримо пласман у А дивизију, јер би то показало колико су ове девојке напредовале и што ће јавност, верујем, моћи да препозна – не оставља дилему селектор Драгиша Зечевић.

Осмех на лицу Виолете Словић довољно говори о атмосфери у нашој репрезентацији пред мечеве са Исландом.

-Радујемо се новом окупљању и новом изазову. Очекује нас веома тежак меч, захтеван и на физичком и на менталном плану. Све девојке су дошле спремне и са огромним мотивом да испунимо циљ – каже Виолета Словић.

Исланд је веома квалитетна селекција, тако да нема сумње да нас очекују два неизвесна меча?

-Мислим да је најзад дошло време да их победимо, јер када сам почињала каријеру, Исланд је био сила у женском фудбалу. Увек смо губили са великим резултатом. Сада имамо тим, сазрели смо у сваком смислу и верујем да је дошао тренутак да им се реванширамо.

Пласман у А дивизију доноси и лакши пут до наредног Првенства Европе?

-Заслужујемо да се нађемо међу најбољим селекцијама, имамо квалитет, имамо жељу, тако да се надам добром резултату.

Двострука добитница Златне лопе не крије да има мотив више у предстојећим утакмицама?

-Све треба оправдати, а пласман у елитну групу европског фудбала био би велика сатисфакција за мене и све девојке – јасна је Виолета Словић.