А селекција

СЕЛЕКТОР ДРАГАН СТОЈКОВИЋ СА СТУДЕНТИМА И ПРЕДСТАВНИЦИМА МЕДИЈА НА ФАКУЛТЕТУ ЗА СПОРТ И ФИЗИЧКО ВАСПИТАЊЕ | МОРАТЕ ДА ВЕРУЈЕТЕ У СВОЈУ ВИЗИЈУ, АЛИ И ДА ДРУГЕ УБЕДИТЕ ДА ВЕРУЈУ ДА ЈЕ ТО ШТО РАДИТЕ ДОБРО И ДА ДОНОСИ РЕЗУЛТАТЕ

07.04.2023.

Селектор А тима Србије Драган Стојковић посетио је у петак Факултет спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду и провео пријатних сат времена у дружењу са студентима и представницима медија.

Пракса коју професор Александар Јанковић негује већ неколико година, поново се показала као пун погодак јер су будући тренери и спортски радници имали прилику да у разговору са једним од најбољих српских фудбалера свих времена обогате своја искуства која ће им пуно значити у њиховим будућим каријерама.

После интонирања химне Универзитета и емитовања пригодног филма о селектору наше репрезентације, Драган Стојковић је у свом уводном излагању рекао да је фудбал данас глобани феномен.
”Не постоји место на планети где клинци ни шутирају лопту и то фудбал чини посебним. Све је подлежно променама, људи желе напредак. Захваљујући модерној технологији, фудбал доживљава невероватну еволуцију. Када погледамо услове и инфраструктуру, видећемо страховите промене на боље у последњих 20 година. Стадиони су лепши и комфорнији. Разлика је само у методологији рада. Кажу за неког тренера да је старог кова. А шта, ми смо као модерни? Не, него живимо у времену где је неминовно да се прихвате нови принципи рада. Раније смо играче у 30 година звали ветеранима, данас се старосна граница драстично променила и имамо врхунске асове који на прагу 40. године играју фудбал на највишем нивоу. Битно је да изаберете стручњаке који ће вас учити правилно. У супротном, много ћете времена потрошити и онда ћете поново морати да обнављате градиво. Немојте ми рећи да један Дејан Савићевић данас не би играо фудбал као што је играо некад у Звезди и Милану.” – рекао је Стојковић и додао:
”Да би играо фудбал, мораш да га волиш. Али мене су уз љубав и страст, красиле и радне навике. Испуњавало ме је да радим максимално на сваком тренингу. Мислим да бих са тим талентом и тим начином рада, имао места и у овом савременом фудбалу.”
Будућим колегама Стојковић је открио још неке тајне тренерског посла:
”Морате да верујете у своју визију, али да и друге убедите да верују да је то што радите добро и да доноси резултате. Тренерски посао је креативан и то је оно што ме привукло и што ме определило да занемарим фудбалске функције и да се потпуно посветим терену. Желео бих да вам укажем на неке детаље који су по мом мишљењу од изузетног значаја. Пре свега, морате брже и боље да мислите од играча. Свака ваша одлука мора да буде аргументована. Играчи гледају ствари из свог угла, јер немају ширу слику. А тренер ако дозволи да му играчи намећу решења, губи ауторитет. Ауторитет се стиче знањем. Знање је мајка. Ако немаш знање, немаш ни ауторитет, а самим тим немаш ни атмосферу у тиму. Систем и тактика су две потпуно различите ствари. Многи коментаришу и критикују, а немају основна знања о фудбалу. Фудбал је игра грешака. Онај ко мање греши, тај има веће шансе за победу. Како дајемо голове? Па тако што чекамо да противник направи грешку коју ћемо нашим квалитетом да казнимо.”
Студенте је интересовала и разлика између тренерског и селекторског посла.
”Постоји разлика. У клубу сте ангажовани на дневном нивоу. Са друге стране, селекторски посао захтева неке друге обавезе. Морате да пратите, анализирате. Нема те врсте интезитета у раду. Не скидам се сваког јутра у шортс и мајицу. Шта је теже? Не знам, зависи. Улогу тренера схватам јако озбиљно и са великом одговорношћу. Пре свега према публици која долазе на стадионе. То су људи који издвајају новац за улазницу, а у очима им видите страст и љубав према тиму. Не смете да их разочарате. Посвећеност, одговорност, страст. Све то морате да имате уколико желите да се бавите тренерским послом.”
Селектору Стојковићу захвалио се идејни творац трибине са врхунским стручњацима на Факултету спорта и физичког васпитања.
”Морам да се захвалим селектору Стојковићу и да изразим своје задовољство што је и поред великих обавеза у оквиру својих редовних активности, одвојио време да нам изађе у сусрет. Прихватио је идеју са одушевљењем и желео је да подели са студентима своја богата искуства и да говори о подвизима који су обележили српски и југословенски фудбал. Била нам је част и привилегија да се дружимо са човеком који је својим играчким квалитетима, а данас и тренерским капацитетима донео много радости генерацијама и генерацијама наших љубитеља фудбала” – рекао је професор Александар Јанковић.

Видео прилог посете селектора Стојковића Факултету спорта и физичког васпитања можете да погледате на званичном јутјубу ФСС.