Вести

СЕЛЕКТОР ДРАГАН СТОЈКОВИЋ ГОСТ БОЖИДАРА МАЉКОВИЋА, ПРЕДСЕДНИКА ОК СРБИЈЕ, НА ИЗЛОЖБИ "ПУТ ПРАВИХ ВРЕДНОСТИ"

29.05.2021.

Олимпијски комитет Србије је 14. априла, на тачно 100 дана до Олимпијских игара у Токију, у Галерији Српске академије наука и уметности јавности представио изложбу „Пут правих вредности“.

Тим поводом селектор репрезентације Србије и освајач бронзане олимпијске медаље на Играма у Лос Анђелесу 1984. године, Драган Стојковић, заједно са својим помоћником из Јапана, Кацухито Киношијем, посетио је данас вредну изложбу која кроз време говори о олимпијском спорту на овим просторима и успесима наших спортиста.  Они су у друштву председника Олимпијског комитета Србије Божидара Маљковића обишли комплетну поставку изложбе “Пут правих вредности”.
Пролазећи поред олимпијских медаља, плакета, оригиналних фотографија и униформи са Игара, Маљковић и Стојковић су се присећали најуспешнијих момената нашег спорта са Олимпијских игара, али и Олимпијских игара у Лос Анђелесу које су одржане 1984. године, на којима је актуелни селектор наступао за фудбалску репрезентацију наше земље и освојио бронзано одличје.

Олимпијски фудбалски тим тадашње Југославије је меч за бронзану медаљу играо против репрезентације Италије пред 100.000 навијача на стадиону „Роуз Бол“ у Пасадени. Репрезентација Југославије била је боља резултатом 2:1, а на том мечу играо је и Драган Стојковић, који је на олимпијском турниру одиграо пет мечева.
Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић захвалио се Драгану Стојковићу на доласку на изложбу и истакао да је Олимпијски комитет Србије кућа свих заслужних олимпијаца који су поносно представљали нашу земљу на највећем спортском догађају, а један од њих јесте и актуелни селектор наше фудбалске репрезентације.

– Мој велики пријатељ Ивица Осим ми је давних година причао о таленту Драгана Стојковића, чију сам каријеру касније пратио са великим интересовањем наравно, како играчку тако и тренерску. Марина тренутно ради као тренер у Јапану и увек са усхићењем дочекам вести које ми шаље о почастима које Пикси добија у тој дивној земљи. Желим мом пријатељу добре резултате са фудбалском репрезентацијом Србије и поручујем му да је Олимпијски комитет Србије и његова кућа – рекао је Божидар Маљковић након заједничког обиласка изложбе.
Драган Стојковић је након обиласка изложбе изрекао комплименте на рачун Олимпијског комитета Србије и истакао да је изложба „Пут правих вредности“ сјајан пресек свих битних спортских догађаја из историје наше земље и истакао да му учествовање на Олимпијским играма и освајање олимпијског одличја до данашњег дана остају у сећању као посебан успех.

– Честитке Олимпијском комитету Србије на дивној изложби која је приређена, заиста сам уживао у обиласку. Ова изложба говори о великим успесима једне, условно речено, мале земље. Говори о успесима које ми морамо да поштујемо и да надограђујемо. Ово је нешто чиме Србија може да се поноси пред читавим светом и можемо поносно да показујемо спортско знање и витештво које нас краси од кад спорт постоји у Србији. Олимпијске игре у Лос Анђелесу и даље су једна од мојих најлепших спортских успомена. Сећам се наравно доласка у олимпијско село и посебно у сећању остаје утакмица за бронзану медаљу против Италије којој је присуствовало 100.000 људи који су навијали за нашу земљу – рекао је господин Стојковић након обиласка изложбе „Пут правих вредности“.
Изложба „Пут правих вредности” има за циљ да упозна ширу јавност са историјатом и континуитетом олимпијског покрета, као и његовим значајем у нашој средини од Краљевине Србије до данас, са освртом на друштвени контекст и прилике у земљи. Концепт изложбе подразумева три усклађене целине од којих сваку чине текстуални, илустративни и дигитални елементи.

 

Прва целина изложбе посвећена је идејама олимпизма, које датирају из времена Пјера де Кубертена, личности која је оживела дух Античких игара. Садржај друге целине представља хронологију учешћа наших олимпијаца на Летњим Олимпијским играма, од 1912. до 2016. године, са подацима о самим Играма, друштвеним околностима које су их пратиле, и члановима наших делегација, као и мање познате занимљивости у вези с Играма. Трећа целина изложбе обухвата архитектонско наслеђе београдских спортских терена и објеката, насталих у распону од два века (XИX и XX), а у контексту целокупне историје и архитектуре Београда у том периоду.

Изложбу „Пут правих вредности“ можете посетити у Галерији Српске академије наука и уметности све до 13. јуна. Иако је првобитно било предвиђено да изложба траје до 30. маја, због великог интересовања трајање поставке је продужено за целе две недеље.