Вести

СЕЋАЊЕ РАДОСЛАВА БЕЧЕЈЦА | НОРВЕШКА УВЕК БИЛА ОПАСАН РИВАЛ

01.06.2020.

Бивши репрезентативац Радослав Бечејац у разговору за сајт ФСС присетио се утакмице коју је његова генерација одиграла против Норвешке у квалификацијама за Светско првенство 1966. године:
„Норвешка је и у моје време била опасан ривал, иако су тада били на аматерском нивоу. Тада смо отишли у Осло као апсолутни фаворити, а вратили се понижени и осрамоћени. Новинари су писали да смо изгубили од келнера. Сећам се наслова у једном листу ’Црна ноћ у белом дану’. Мени је то била тек друга утакмица за државни тим и заиста смо одиграли очајно. Надам се да ће ова генерација српских играча озбиљно схватити Норвежане и да неће поновити нашу грешку“.

Дуел у Ослу је био један од 12 наступа Радослава Бечејца у дресу са најдражим грбом:
„Дебитовао сам против Енглеза на стадиону Црвене звезде, годину дана пре него што ће они освојити титулу светског шампиона. Последњи наступ је био 1970. године. Рајко Митић ме је позвао за пријатељску утакмицу у Сарајеву против Аустрије. Не питајте ме за детаље, слабо памтим. Чини ми се да је Душко Бајевић дао гол за Југославију. Сећам се да сам био болестан, али сам стиснуо зубе и одиграо утакмицу“.

Бечејац данас живи у Словенији, али не може без својих пријатеља из Београда и бар три пута годишње посети престоницу Србије:
„Фудбалски савез Словеније заједно са колегама из Београда организује традиционални турнир млађих категорија на Ади Циганлији и ја сам увек део тог догађаја. Дружим се са клинцима, пратим утакмице, али увек буде времена и за кафицу са пријатељима. Обавезно скокнем до Ненада Бјековића са којим редовно одржавам контакт. Ми смо и земљаци, Пролетер је обојици био одскочна даска за Партизан. Знам да је сада на важној функцији у Фудбалском савезу и желим му да заједно са својим колегама, играчима Србије и свим навијачима прослави пласман на Европско првенство. Чујем се и са Лалом, бившим економом југословенске репрезентације. Ми смо ’ратни другови’, још од млађих репрезентативних селекција “ – апострофира легендарни Радослав Заза Бечејац.