САОПШТЕЊЕ ЗА СУДИЈЕ ОМЛАДИНСКЕ И КАДЕТСКЕ ЛИГЕ

30.09.2021.

Поштовани,

Желимо да скренемо пажњу судијама који суде утакмице Омладинске и Кадетске лиге Србије у вези примене одговарајућих чланова Пропозиција такмичења за првенство лига млађих категорија играча за такмичарску сезону 2021/2022 (Службени лист ФСС „Фудбал“, број 14/2/2021), а које се односе на терене за игру где се играју утакмице у овим такмичењима.

Од стране неких клубова који се такмиче у овим лигама, надлежни органи ФСС су добиле примедбе да стање појединих терена није на адекватном нивоу, односно да исти нису на прави начин оспособљени за игру. Према члану 14. став 2. Пропозиција, Клуб домаћин је обавезан да терен за игру припреми тако да буде оспособљен за одигравање утакмице. У ставу 7. истог члана наводи се „Уколико судија одлучи да терен није погодан за игру, а разлог није виша сила, него лоше припремљен терен за игру, утакмица се неће играти, а Комесар за такмичење ће донети одлуку у складу са одговарајућим прописима ФС Србије“.

Један од основних постулата наше фудбалске организације, а све у складу са принципима УЕФА и ФИФА, јесте да се на стадионима/теренима где се играју званичне утакмице у такмичењима, сви учесници утакмице (играчи, чланови стручних штабова, судије, службена лица, гледаоци), буду максимално безбедни и сигурни. Један од кључних фактора је свакако и стање терена за игру, који морају да буду у складу са Правилима игре и да се одржавају у прихватљивом стању. То је предуслов да би утакмице могле да се одигравају на регуларан начин и да се играчи (у овом случају катети и омладинци) заштите од евентуалних повреда које би угрозило њихово здравље и даљу играчку каријеру.

У складу са наведеним молимо вас да приликом следећих утакмица у овим такмичењима нарочито обратите пажњу на стање терена за игру и да се у том смислу придржавате одредби члана 14. Пропозиција.

С поштовањем.

Београд, 30.09.2021.

Комесар за суђење млађих категорија ФСС

Мирослав СТОЈАНОВИЋ