А селекција

ПРОТИВ ГРУЗИЈЕ ЗА ПЛАСМАН НА СВЕТСКО ПРВЕНСТВО

06.10.2017.

Орлови доживели у Аустрији први пораз у кавлификацијама, у понедељак 9.октобра ноћ одлуке

 

СТРЕЛЦИ: 0:1 Миливојевић 11, 1:1 Баумгалтнер 25, 2:1 Арнаутовић, 2:2 Матић 83, 3: 2 Арнаутовић 89. Стадион: Ернст Хапел. Гледалаца: 42.400. Судија: Павел Краловец (Чешка). Помоћници:Р.Слишко (Словачка), И. Надворник (Чешка).Жути картони: Вебер, Илсанкер, Бургшталер, Бауер, Драговић (Аустрија).
АУСТРИЈА: Линднер, Бауер, Драговић, Дансо, Вебер, Баумгартнер, Илсанкер, Грилич (од 77. Лазаро), Кајнц (од 60. Шаб), Арнаутовић, Бургшталер (од 82. Грегорич).
СРБИЈА: Стојковић, Рукавина (од 68. Љајић) Ивановић, С.Митровић, Настасић, Коларов, Матић, Миливојевић, Гаћиновић (од 87. Пријовић), А.Митровић, Тадић.
Репрезентација Србије доживела је пораз од Аустрије, први у квалификацијама за Светско првенство у Русији. Пораз који неће болети уколико у последњем колу, пред пуним стадионом „Рајко Митић“, савладамо Грузију и остваримо оно што фудбалска Србија сања пуних осам година, пласман на највеће планетарно такмичење.
Уводни минути утакмице показали су управо оно на шта је селектор Муслин упозоравао, да је рањени лав најопаснији. Домаћин је боље ушао у меч, први дошао до велике прилике. Флориан Кајинц је изашао један на један са Стојковићем, али Велики Владимир је ногом одбранио његов покушај и само потврдио сјајну форму у којој се налази.

Тренутак касније уследио је с десне стране центаршут, лопту је главом захватио Арнаутовић али на нашу срећу она је завршила поред стативе. И ти промашаји као да су били наговештај казне која обично следи. Прво је Гаћиновић запретио из једног контра напада, а онда гол који је требало да нас подигне.
Играо се 11. минут када је стадион „Ернст Хапел“ експлодирао. Гаћиновић је повео акцију, дуго имао лопту у ногама, упослио је Коларова који му је долазио иза леђа, уследио је центаршут, одбијену лопту прихватио је Лука Миливојевић и са неких 18 метара гађао и погодио леви доњи угао немоћног Линднера.
Чинило се тада да ће то бити тренутак када Аустрија са свим својим проблемима (изостанак неколико стандардних играча) неће моћи да се више врати у игру, али селекција која нема шта да изгуби показала је квалитет.Једна дубинска лопта завршила је иза леђа наше задње линије, прихватио је Баумгартнер и није му било тешко да поравна резултат.

Гол који је подигао адреналин код домаћина, а да није Велики Владимир у 36. минуту поново фантастично интервенисао, после зицер ситуације у којој се нашао поново Кајнц, могли смо бити неочекивано у проблему. Исто као и домаћин само неки минут касније, када је Тадић све сам урадио, ослободио се чувара, упутио одличан ударац, али сада је Линднер покупио аплаузе.
У наставку је Србија ушла агресивније, отреситије у меч. И први смо запретили преко Тадића и Александра Митровића, али Аустрија може више да жали, јер поново је Велики Владимир изашао као победник из дуела један на један, овога пута са Арнаутовићем.Био је то 57.минут, а шест минута касније опет Велики Владимир, само сада брани незгодан ударац упућен искоса с десне стране. Деловала је Аустрија потпуно растерећено,а нас као да је још спутавао тај императив победе. Играо се 68. минут када је Љајић ушао у игру уместо Рукавине. Сада је капитен Ивановић прешао на десну страну, добили смо играча више у вези.

Аустрија је и даље деловала опасно, а после једног контра напада, Арнаутовић је довео своју селекцију у вођство.И тада долази до изражаја карактер наших момака. Прво је Александар Митровић имао шансу, али сада је Ленднер у стилу Стојковића спасио свој гол. Уследио је прекид, убачена лопта пала је на ногу Матићу, који је решио ситуацију у стилу највећих гол мајстора. Примирио је лопту, погледао где се голман налази, а онда је пласирао у мрежу. Заслужили смо ово изједначење. Да ли је то крај? Није. Хтели смо гол, хтели смо победу, али поново је Аустрија, сада из једне, чини се безазлене ситуације, стигла до гола и победе.


Пораз који неће болети уколико у понедељак, 9.октобра победимо Грузију. А ова Србија има и знања и моћи да то оствари и подари нацији пласман на Светско првенство у Русији.