А селекција

ПОСЛЕДЊИ ТРЕНИНГ ПРЕД МЕЧ СА ШВЕДСКОМ, КОНФЕРЕНЦИЈА ЗА МЕДИЈЕ | СЕЛЕКТОР ДРАГАН СТОЈКОВИЋ И КАПИТЕН ДУШАН ТАДИЋ

23.09.2022.

Дан уочи утакмице претпоследњег кола Лиге нација против Шведске (стадион ‘Рајко Митић’, субота од 20:45), на званичној конференцији за медије у СЦ ФСС говорили су селектор Драган Стојковић и капитен Душан Тадић.

„За разлику од јунског термина када смо имали четири утакмице у десет дана, сада је распоред много повољнији. Нема простора, а ни потребе за неким импровизацијама. Нећу сигурно изненадити јавност стартном поставом. Нема Миленковића због повреде, остали смо и без Гудеља, али ту су други момци на које увек могу да се ослоним и знам да ће сигурно да одговоре задатку. Немам дилему око тима, пре три дана сам створио слику у глави и сваки тренинг само потврђује да сам донео добру одлуку“ – рекао је селектор нашег националног тима и поновио да још увек не размишља о Светском првенству у Катару док се не заврше утакмице против Шведске и Норвешке:
„Фокус је на мечу против Шведске, нисмо уопште причали о гостовању у Ослу. Играчи знају коју одговорност носе, увек су дужни да пруже максимум када бране боје државног тима. Без обзира на нашу победу у Стокхолму, веома респектујем репрезентацију Шведске и знам да неће бити лако. Али опет све зависи од нас. Ако будемо на свом нивоу, а морамо да будемо, нема разлога да стрепим за резултат. Прво место у групи јесте важно због много разлога и јесте приоритет, али не сматрам да ће бити трагедија и уколико не одемо у виши ранг Лиге нација. Чак и тај други шешир у жребу квалификација за Европско првенство није тема која би требало много да нас занима. Шта значи други шешир? Реците ми у ком шеширу је била Ирска уочи квалификација за Катар? У другом, је л тако. И шта им је то помогло?“
Увек добро расположени Драган Стојковић вратио се још једном на причу о кадровским решењима за поједине позиције у тиму.
„Имамо сада и двојицу дебитаната, Бабића и Митровића. Мислим на овог млађег Митровића. Тих Митровића као Топаловића, имамо их колико хоћете у тиму. Они нису дошли овде да би се сликали, иако су лепи и згодни. Дошли су да би би дебитовали за репрезентацију своје земље“.
О важности предстојећа два меча говорио је и капитен Душан Тадић:
„Било би лепо да будемо први у групи и да у следећем циклусу играмо са најјачим ривалима у А дивизији, јер тамо и припадамо. Али је још важније да се препустимо и да уживамо у нашој игри, а резултат ће доћи сам по себи. Moja је обавеза да храним лоптама најистуреније играче у нашем тиму и пуно ми је срце када они затресу мрежу јер је то плод заједничког рада. Само да слушамо Мистерове инструкције, да се крећемо на терену онако како смо се договорили у свлачионици и онда ће индивидуални квалитети сваког појединца доћи до изражаја“.
Селектора и капитена обрадовала је информација да за утакмицу против Шведске влада огромно интересовање најмлађих љубитеља фудбала:
„У суботу играмо за нашу младост на трибинама. То мора да нам буде велики мотив, али и додатна одговорност за све у нашој репрезнетацији. Да тој деци пружимо задовољство и да им утакмица остане заувек у сећању“ – рекао је Стојковић, а Тадић се надовезао:
„Волео бих да се клинци врате кући пуни утисака и да не могу да заспе од узбуђења. Да им добром игром и головима омогућимо да наставе да маштају о фудбалу и да живе за дан када ће постати велики фдуаблери. То су детаљи који се не заборављају и који детињство чине лепшим“.
Конференцији за медије присуствовали су новинари из Шведске као и других европских земаља, међу којима су били и представници два угледна спортска листа као што су Лекип и Газета дело Спорт. Госте из иностранства највише је интересовала ситуација око Душана Влаховића и његов повратак у национални тим после дуже паузе.

„Можда јавност у Италији очекује од Душана да на свакој утакмици постигне три-четири гола, али Серија А је веома јако такмичење и то није нимало једноставно. Битно је да на свакој утакмици даје све од себе и да се жртвује за екипу. Мене као селектора мора да радује начин на који приступа обавезама сваки пут када дође у репрезентацију. Видим га и сада насмејаног, мотивисаног и жељног нових изазова у дресу државног тима“ – одговорио је Стојковић на питање новинара Газете дело Спорт.