А селекција

ОРЛОВИ У ЈАПАНУ | СЕЛЕКТОР ДРАГАН СТОЈКОВИЋ (ВИДЕО)

06.06.2021.

Фудбалери Србије одрадили су званични тренинг у Мики ситију, на стадиону где се у понедељак од 10 часова по српском времену игра пријатељска утакмица против репрезентације Јамајке. Селектор Драган Стојковић изјавио је за сајт ФСС да једва чека почетак меча.

„Имамо заиста одличне услове за припреме и мислим да смо потпуно спремни за утакмицу са Јамајком. Временска разлика је за сада једини проблем, али то је фактор на који морамо да се навикнемо јер другог избора немамо. Играчи имају још једну ноћ да се лепо наспавају и сигуран сам да ће у понедељак бити на висини задатка. Очекујем једну добру и занимљиву утакмицу“.

Већина наших репрезентативаца није навикла на врло строге мере карантина којима су ових дана изложени у хотелу Ана Краун Плаза.

„У Јапану су на снази стриктне мере за сузбијање ширења коронавируса, сваки долазак из било које земље подразумева 14 дана строге изолације. Ми смо у том неком режиму, имамо могућност да будемо у својим собама, у сали за ручавање и да евентуално изађемо на пар минута испред хотела. Услови јесу специфични, али човек је спреман све да издржи. Ово је за Јапанце добра припрема уочи предстојећих Олимпијских игара у Токију. Не желе ништа да препусте случају, воде рачуна о сваком детаљу, са циљем да све репрезентације буду у комплетном саставу и да не дај боже неко од спортиста не закачи вирус“.

Ведром расположењу у нашем тиму, допринео је и селектор Стојковић који је пре почетка званичног тренинга изненадио и одушевио раднике на стадиону у Мики ситију, заменивши их на кратко у акцији заливања траве на терену.

„Ти људи су јако битан фактор у фудбалу, они нам припремају терене и труде се да имамо максималне услове за тренинге и утакмице. Мени је много драго да могу да им помогнем и то ме чини задовољним. Да, у праву сте, играчи су врло добро расположени и то је у овом тренутку најважније. Генерално, у екипи влада одлична атмосфера, сигуран сам да и они једва чекају сутрашњу утакмицу“.

Мудри људи кажу да победе помажу да се побеђује, иако резултат меча са Јамајком није у првом плану.

„Резултат јесте битан, али не толико да би нам пореметио планове за оне кључне утакмице у септембру, октобру и новембру. С обзиром на тим који имамо на располагању, на велики број дебитаната и младих играча, мислим да нам мотивација неће бити никакав проблем. Мени као тренеру је задовољство да видим потенцијал који они у сваком случају поседују. Да видим како то изгледа у једној правој и озбиљној утакмици. На њима је да се покажу и докажу, на нама је касније да процењујемо“ – рекао је Стојковић и подсетио на проблеме које је имао при формирању списка путника за Јапан:

„Нисмо могли, а нисмо ни очекивали да ћемо овде доћи у најјачем саставу. То је просто немогуће после напорне сезоне, имајући у виду повреде и умор играча. У сваком случају, састав тима не мења наше амбиције. Битно је да играчи који су тренутно у Јапану, схвате принципе наше игре, да схвате да фудбал може да буде много леп и да се потруде да га баш тако и играју“.

Након успешног старта у квалификацијама за Светско првенсто, утисак је да је цела нација поново стала уз своју фудбалску репрезентацију. Томе у прилог и долазак бивших асова, Славише Јокановића, Љубинка Друловића и Душка Тошића у Стару Пазову, где су пружили подршку Стојковићевим пуленима и пожелели свом некадашњем саиграчу, тренеру и великом пријатељу пуно среће у походу на Мундијал 2022.

„Уплашио сам се да ме не смене… шта знам… овде код нас чим неко дође да те посети, одмах кажу ево га нови селектор“ – нашалио се Стојковић, а затим додао – „Увек је лепо видети пријатеље, сести са њима, попричати… То је потврда оне констатације да око репрезентације влада одлична атмосфера. То дружење је нешто што заиста не може да се мери ни са чим. Њихов долазак, подршка, све те позитивне вибрације које ми шаљу, значе пуно. Наравно, причали смо о разним стварима… како играмо, како би требало да играмо, шта су нам циљеви, како је било некада, како је сада… Углавном фудбалске теме које су мени јако занимљиве. Изузетно ми је драго што су дошли и што ће тек да долазе. Не само они, него и други људи када буду у прилици. Никоме не браним да се појави, штавише, чини ми задовољство“ – рекао је селектор Драган Стојковић за сајт ФСС.