А селекција

ОРЛОВИ НА ОКУПУ | ТУМБАКОВИЋ И КОЛАРОВ ПРЕД НОВИНАРИМА

11.11.2019.

Најбоља репрезентација Србије окупила се у Спортском центру ФСС у Старој Пазови пред последња два квалификациона дуела са Луксембургом и Украјином, а селектор Љубиша Тумбаковић саопштио је медијима да због повреда неће имати све позване играче на располагању…

„Филип Костић и Милан Павков су ван стројa, остали су сви ту“, саопштио је селектор Љубиша Тумбаковић на конференцији за новинаре у Старој Пазови.

Није тајна, судбина пласмана на ЕУРО кроз мечеве у групи, није више у нашим рукама и селектор Љубиша Тумбаковић сматра  да шансе нису велике, али било је и већих чуда у свету фудбала…
„Шансе су минималне. Најбитније за нас у ове две предстојеће утакмице је да утисак буде конкретан, да направимо резултат и онда можемо да чекамо евентуално изненађење. Ови претходни резултати су мотивисали и играче, видео сам на окупљању сасвим коректну и позитивну атмосферу“.

Истовремено, већ се размишља и о марту и противнику, верујемо и противницима, у баражу Лиге нација.
„Пратимо и евентуалне противнике у баражу, ништа не препуштамо случају. Покрили смо све детаље“.
Код објаве списка позваних играча није било уобичајене конференције за новинаре, а селектор је био јасан у одговору да то није било због избегавања „непријатних питања“.
„Немам никакав проблем у комуникацији са новинарима. Конференција није одржана из техничких разлога. Дуго сам у спорту, не видим да може да ме изненади неко питање о било којем играчу“.

Када је реч о позваним играчима, Тумбаковић је рекао да списак има две димензије.
„Углавном игра 14 или 15 играча, остали су у процесу селектирања. Поједине зовемо да бисмо видели како се понашају у групи, да видимо на лицу места који је то квалитет. Списак има две димензије: да потврдимо групу играча која ће бити присутна марту и другу, која треба да пружи подршку тој екипи“.

Александар Митровић се серијом голова ближи самом врху најбољих стрелаца у историји државног тима. Медије интересује да ли том сјајном формом голгетер Фулама можда делује мало демотивишуће за остале нападаче у селекцији.
„Напротив, то би требало да осталима буде додатни мотив. Митровића знам из омладинског погона Партизана. У периоду када је дошао у први тим и данас он је потпуно иста особа, која зна шта хоће, вредно ради, улаже у себе и није случајно да такве резултате остварује“, закључио је Љубиша Тумбаковић.

Каптен Александар Коларов истиче да ситуација није лака, али…

„Знамо да је ситуација веома тешка. Гледамо да одрадимо оно што је до нас, а шта ће урадити Португал, не знам. Покушаћемо да ове мечеве одиграмо како треба, како би евентуални кикс Португала искористили. Ако се то не деси, онда да будемо спремни за март и бараж“, рекао је Александар Коларов
Поново се доста причало о играчима који се из различитих разлога нису нашли на списку селектора Тумбаковића.

„Не би било озбиљно да коментаришем сваког играча посебно. Гледам свој приступ, од првог до данашњег окупљања. Увек сам гледао да репрезентацију стављам на прво место, а личне циљеве у други план. Овде сам дуго, било је и оваквих и онаквих, каква год да је, ово је наша репрезентација. Убеђен сам да сви раде најбоље што могу, а не бих да коментаришем да ли је овај повређен или онај увређен“.

На утакмици Србија – Луксембург присуствоваће само деца до 14 година, због казне коју је УЕФА изрекла нашем Савезу.

„Што више деце треба да дође на стадион, биће лепо и њима и нама. Треба да долазе и кад су нормални услови“.

Капитен позива на јединство целе нације када је у питању репрезентација.

„Када идемо на Светско првенство, онда идемо сви. А када изгубимо, онда смо сами изгубили. Репрезентација треба да буде сврха, а не проблем. Сви треба да дамо неку поруку, ми понашањем пре свега. Имамо доста младих добрих играча, само је питање времена када ћемо да направимо неки континуитет по питању ЕП и СП“, закључио је Александар Коларов.

Тренингу репрезентације присуствовао је и председник Славиша Кокеза коме је друштво правио Саво Милошевић, шеф стручног штаба Партизана, раније потпредседник ФСС и директор репрезентативних селекција. Рад наших најбољих фудбалера пратили су Јован Шурбатовић, генерални секретар ФСС и скаути Зоран Филиповић и Момчило Вукотић.