Вести

ОДРЖАНА РЕДОВНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ФСС | ГОДИНА ПОНОСА, ВЕЛИКИХ РЕЗУЛТАТА И ПРИЗНАЊА

27.05.2024.

Година поноса, великих резултата и признања. Од пласмана на ЕУРО, преко поверења УЕФА, организације састанка ХЕТ – ТРИК комитета у СЦ ФСС и добијања домаћинства Конгреса УЕФА 2025. до остварења сна и камена темељца за Национални стадион.

Више од две деценије чекали смо и дочекали да вежемо два највећа такмичења, Светско и Европско првенство, а пласманом у А дивизију Лиге нација ушли смо у сам крем европског репрезентативног фудбала. Дошло је време уживања и нових великих изазова.

Повратак на мапу најбољих европских селекција обележен је и инфраструктурном револуцијом. Фудбалска Србија не памти да је у једној години, пре свега захваљујући улагањима државе, добила и отворила три нова стадиона. Зајечарска „Краљевица“, лесковачки „Театар снова“ и лознички „Лагатор“, само су почетак једне дивне приче. Нови Сад, Ниш, Крагујевац, али и Београд са Националним стадионом, потпуно ће променити слику фудбалске Србије. Истовремено, велика средства Савез је уложио у терене на стадионима Супер и Прве лиге, а циљ је да се достигне стандард који би затворио причу о квалитету травнате подлоге у најелитнијем рангу српског фудбала.

Време између две редовне седнице Скупштине остаће у сећању и због догађаја који је само потврда фантастичних односа између Фудбалског савеза Србије и Европске куће фудбала (УЕФА). Србија је први пут била организатор састанка ХЕТ – ТРИК  комитета УЕФА! Сви чланови овог високог органа, на челу са председником Карл- Ериком Нилсоном били су одушевљени и пуни позитивних утисака након посете нашем Спортском центру, што само доказује да смо апсолутно оправдали поверење УЕФА и заслужили да будемо домаћини овако важног састанка.

А колико УЕФА поштује Србију и Фудбалски савез, говоре и учестале посете нашег великог пријатеља, првог човека европског фудбала Александера Чеферина. Последња у низу имала је и специјалан повод. Челник УЕФА је заједно са председником Републике Србије Александром Вучићем, отворио стадион у Зајечару, а затим присуствовао утакмици Србија – Бугарска у Лесковцу, последњем испиту Орлова на путу до ЕУРА у Немачкој.

На крају или почетку, одлуком Извршног комитета УЕФА који је одржан у Паризу, ФС Србије и Београд биће домаћини Конгреса УЕФА 2025. године. Велико признање за наш Савез, долазак фудбалске Европе у нашу престоницу представља чин великог поштовања за српски фудбал, његову прошлост, садашњост, али и нашу визију за будућност. Идемо редом…

У Спортском центру ФСС у Старој Пазови одржана је Трећа редовна седница Скупштине Фудбалског савеза Србије. Седницу  је отворио председник Драган Џајић, а било је присутно 63 делегата од 81 колико их броји Скупштина ФСС. Пред почетак седнице, члановима Скупштине обратио се представник УЕФА Лука Никола, који је пренео поздраве председника УЕФА Александера Чеферина и генералног секретара УЕФА Теодора Теодоридиса.

„Као и увек , велико ми је задовољство да будем у вашој дивној земљи и представљам УЕАФ на скупштини Фудбалског савеза Србије. Ове године славимо 70 година УЕФА, 70 година историје, традиције, јединства и колективног успеха. Србија је играла и наставља да игра изузетну улогу на овом путу и заједно ћемододати нова, узбудљива поглавља у ову изванредну причу о европском фудбалу. За мање од три недеље, очи Европе биће усмерене ка Немачкој, ономе што ће сигурно бити незаборавно, а Србија од 2000. године први пут учествује. Свима честитам, посебно господину Стојковићу и његовој екипи на успешном пласману. Морам да признам да сам одахнуо када сам сазнао да Србија и Швајцарска, моја домовина, коначно нису жребани у исту групу. Хајде да се овај пут сретнемо у нокаут фази. Навијаћу за вас и желим вам све најбоље и пуно успеха“ рекао је Лука Никола који је апострофирао и успехе млађих категорија ФСС.

„Ваши момци у категорији до 17 година су ових дана већ високо поставили лествицу на ЕУРО за играче до 17 година на Кипру, уз утакмицу четвртфинала против Аустрије у среду. И ваша женска репрезентација до 19 година ће пратити момке у корак, као једне од осам учесница на женском ЕУРО до 19 година овог лета у Литванији“.

Лука Никола је говорио и о Стратегији ФСС…

„После ЕУРО почињу клупска такмичења УЕФА у узбудљивом новом формату и системом расподеле прихода заснованом на још већој солидарности, од чега ће користи имати и српски клубови. Солидарност, кључни стуб европске фудбалске пирамиде, такође је у срцу нове шестогодишње стратегије УЕФА, „Уједињени за успех“. Одушевљени смо што је стратегија УЕФА инспирисала и нову четворогодишњу стратегију ФС Србије. Стратегија, коју скупштина данас треба да усвоји, је прекретница за српски фудбал и даје јасну визију и амбициозне циљеве за наредне четири године. Један од кључних приоритета ваше нове стратегије је побољшање фудбалске инфраструктуре, и то с правом. Импресивно је видети велике инвестиције које се улажу у нове стадионе широм ваше земље, уз задивљујући пројекат изградње националног стадиона у Београду. То ће несумњиво дати српском фудбалу огроман подстицај. Поврх свега, администрација Савеза треба да се пресели у нову фантастичну пословну зграду, која ће несумњиво бити једна од најбољих у Европи! Српски фудбал је далеко одмакао последњих година. Важне реформе управљања, које су довеле до новог статута и регулативе у складу са стандардима УЕФА и ФИФА, као и избор новог руководства, обезбедиле су преко потребну стабилност српском фудбалу за даљи процват“ истакао је преставник УЕФА и закључио…

„Напредак је учињен и наставља се и у многим другим областима, укључујући и друштвени дијалог између ФСС, лиге, клубова и синдиката играча. У име УЕФА, желео бих да честитам председнику Драгану Џајићу и генералном секретару Јовану Шурбатовићу, као и њиховим сарадницима на овим успесима. Желимо вам сваки успех, док настављате са реформом и модернизацијом српског фудбала у свим областима активности. Можете рачунати на то да је УЕФА уз вас. Заиста, то је сведочанство поверења УЕФА у Фудбалски савез Србије, јер ће следећи Конгрес УЕФА бити одржан у Београду 3. априла 2025. године. Јако се радујемо што ће наш годишњи скуп бити у овом дивном граду и не сумњамо да ће то бити велики успех и незаборавно искуство за све учеснике“.

Делегати су усвојили Дневни ред седнице, а затим је усвојен и записник са седнице Скупштине ФСС од 8. јула 2023. године. Усвојена је Стратегија развоја фудбала у Србији за период 2024 – 2028. која носи назив „Можемо боље“.

Делегатима је представљен и Извештај о раду, у писаној  https://fss.rs/wp-content/uploads/2024/05/Izvestaj-o-radu-brosura.pdf и електронској форми. После детаљног описа и образложења свега оствареног од стране Јована Шурбатовића, генералног секретара ФСС, делегати су усвојили Извештај о раду.

Делегати су били детаљно упознати и са Финансијским извештајем ФСС у претходном периоду, који су потом и усвојили. И на крају или почетку, велику пажњу присутних изазвало је и ново велелепно здање ФСС, Административни центар, који се налази преко пута Палате Србије и биће отворен после реновирања (бивша зграда ОТП банке). После изградње СЦ ФСС у Старој Пазови, коме су највише кумовали тадашњи председник Томислав Караџић и генерални секретар Зоран Лаковић, Административни центар ФСС биће „животно дело“ актуелног руководства на челу са председником Драганом Џајићем и генералним секретаром Јованом Шурбатовићем.