А селекција

ЛИГА Б НАЦИЈА | ДОБРА СРБИЈА У ИСТАНБУЛУ, ТУРСКА ИЗБЕГЛА ПОРАЗ

14.10.2020.

СТРЕЛЦИ: 0:1 Милинковић – Савић 22, 0:2 А.Митровић 49. (из једанаестерца), 1:2 Чалханоглу 57, 2:2 Туфан 76. Стадион: Турк Телеком. Судија: Георги Кабаков (Бугарска). Жути картони: Јокушлу, Јилмаз (Турска), С.Митровић.Коларов, А,Митровић (Србија). Црвени картон: Јилмаз (Турска) 89.

ТУРСКА: Гунок – Челик, Демирал, Текдерим (од 76. Јазићи), Калдирим (од 28. Мераш) – Туфан, Јокушлу – Ундер (од 86. Омур), Чалханоглу, Караман – Јилмаз.

СРБИЈА: Дмитровић – Миленковић, С. Митровић (од 75. Гудељ), Коларов – Лазовић, Максимовић, Лукић, Ристић (од 46. Младеновић) – Милинковић-Савић, Ђуричић (од 75. Влаховић) – А. Митровић.

Добро издање Србије у мечу 4. кола Лиге Б нација у Истанбулу против Турске – 2:2 (0:1). Имали су Орлови у једном тренутку два гола предности, у већем делу игре били бољи и конкретнији, али Турска је успела да избегне пораз.

Домаћин је веома агресивно ушао у меч, имао два-три покушаја у уводним минутима, али Дмитровић је сваки пут био добро постављен. И наш састав је од старта показао много више енергије него што је био случај у претходном мечу са Мађарском, деловали смо одлучније, брзи у транзицији, не ретко играли смо високо на половини турске селекције, дефинитивно са много самопоуздања.

И такав приступ добио је потврду у у 22. минуту, Ристић је упутио одличан центаршут с леве стране, Милинковић – Савић је високо скочио и довео Србију у заслужено вођство. Трећи гол СМС у два меча у октобарском циклусу репрезентативних утакмица. Свему је претходила двоминутна опсада гола Гунока, центаршути Лазовића и Ристића, покушаји Александра Митровића.

И после гола Србија није мењала приступ, деловали смо агресивно, притискали ривала на његовој половини, имали смо велики број добро организованих напада. С друге стране Турска изузев уводних минута када је деловала опасније, није била опасна по гол Дмитровића.

После првих 45 минута заслужено вођство Србије уз апсолутну контролу дешавања на терену. Све је било на веома високом нивоу, техничком, тактичком, вољном моменту вредном дреса репрезентације.

У наставку смо одмах видели и прву измену у нашем саставу, Младеновић је заменио одличног Ристића, а већ после два минута игре могли смо да дуплирамо вођство. Коларов је добро извео корнер, а Миленковић главом упутио ударац који је завршио преко пречке.

У 49. минуту ипак 2:0! У шеснаестерцу Турске оборен је Сергеј Милинковић – Савић, за бугарског судију Кабакова није било дилеме, а сигуран са 11 метара био је Александар Митровић. Његов 36 гол у 59 утакмица за Србију.

И није Србија стала, напротив. Наставили су изабраници селектора Љубише Тумбаковића да нападају, контролисали су потпуно игру. У 57. минуту ипак мали пад концентрације, Караман и Чалханоглу су разменили дупли пас и играч Милана је прецизним ударцем смањио вођство наше репрезентације. Тај гол као да  је подигао самопоуздање домаћим играчима, па су кренили храбрије ка голу Дмитровића. И после једне дупле измене у нашој селекцији, као да се нисмо још поставили, уследио је напад Турске, створила се гужва у шеснаестерцу, а Туфан је донео поравнање резултата. Могли смо ипак до новог вођства, Влаховић је одлично гађао главом али неко од дефанзиваца Турске избацио је лопту са гол линије. А буквално у последњем минуту меча Влаховић се поново нашао у изгледној прилици, шутирао је, али је лопта за прошла поред стативе. На крају 2:2 (0:1) и констатација да је Србија пружила добру партију, можда заслужила и победу.