А селекција

Иван Обрадовић и Немања Гудељ из Јужне Кореје

12.11.2017.

Најбољу репрезентацију Србије, после победе у Кини, очекује други меч на азијској турнеји, против Јужне Кореје у уторак, 14. новембра.
Иван Обрадовић је један од играча са дугим стажом у репрезентацији, учесник Светског првенства у Јужној Африци 2010,а сада поново у тиму који је изборио пласман на највеће планетарно такмичење. Причао је леви бек Орлова о турнеји и мечу са Кином, односу са млађим играчима, новом систему, селектору Крстајићу, предстојећем дуелу са Јужном Корејом…
-Имао сам већ раније искуство код селектора Владимира Петровића са овако далеких турнеја, тада смо играли против Јужне Кореје и Аустралије, тако да сам знао шта нас очекује. И за сада све функционише како треба, одиграли смо добро против Кине, изгледало је све јако озбиљно, иако смо играли у комбинованом саставу са доста младих играча.И драго ми је да смо победили – рекао је Иван Обрадовић.
О новом таласу младих играча…
-Добро функционишемо. Истина,променило се много тога, раније је то „старији – млађи“ било израженије, сада смо сви исти, на истој таласној дужности.Добар је однос а то је најважније.Види се поштовање од стране млађих играча, а ми смо ту да им својим искуством, а многи од нас су ту скоро десет година, помогнемо како би се брзо и лако уклопили.Момци су јако коректни, све прихватају, види се њихова велика жеља да напредују у сваком смислу.

Кина је архивирана…
-Да нема тих странаца у њиховој лиги, не бих приметио велику разлику између нашег и њиховог првенства.Мислим да смо доминирали у већем делу меча, а њихов карактер створио нам је у појединим тренуцима мале проблеме. Међутим, нису репрезентација за Светско првенство.
Није Кина, али јесте Јужна Кореја…
-То смо сви знали.Имају заиста добре играчи, прва звезда им је Сонг из Тотенхема. Сећам се да смо 2011. изгубили резултатом 2:1. Играју доста високо, имају добар пресинг, веома су упорни. Неће нам дакле бити лако, али уколико будемо имали приступ као да је у питању квалификациона утакмица, онда неће бити проблема.
Нови систем…
-Није нам непознат. Већина играча игра у својим клубовима у том систему 4-3-3 или када се бранимо 4-5-1. Осећам се веома конфорно у том систему,тако да то није нешто ново за нас.Фудбал је брза игра, захтева брзо прилагођавање. А с друге стране Крстајића познајемо, ја сам чак играо са њим у Партизану. И у репрезентацији када сам дебитовао био је уз мене.Пуна подршка њему, а на нама је да се се прилагодимо свим захтевима.
Пласман и Русија…
-Не треба се много освртати на оно што је било, важно је да смо изборили пут у Русију. Сада су са нама и млађи играчи, можда ће уз промене које су настале,све ствари још више бити унапређене. Као и да ћемо управо због тога бити „озбиљнији“ на Светском првенству.Имао сам то искуство, знам шта је Светско првенство, велика привилегија за сваког играча. И морам да кажем да сам поносан што сам поново део једне такве екипе, истовремено них се захвалио бившем селектору што ме се сетио када ме није било нигде, као и Савезу на великој подршци.А ја сам ту да за Србију увек дам свој максимум – рекао је Иван Обрадовић.

Немања Гудељ је као актер кинеског шампионата у неку руку био домаћин репрезентацији у овом делу света…
-Видело се да сам се прилагодио на услове, климу, атмосферу.У Јужној Кореји је, ипак, све мало другачије, савременије, модерније. У Кини нисам још „прихватио“ њихову храну, имам куварицу која ми спрема „европске оброке“, али са осталим стварима сам јако задовољан – искрен је Немања Гудељ.
Са Кином смо лако изашли на крај, а утисак је да им је клупски фудбал изнад репрезентативног…
-Јесте, слажем се. Што се тиче новог система, мислим да морамо да будемо још бољи у дефанзиви. Кина тактички није јака селекција, лоши су на том плану и зато нам је било лако да тријумфујемо. Против Јужне Кореје ће бити много теже, лига има је много јача, тактички су јачи, дисциплинованији. Верујем да ипак можемо да победимо и у другој утакмици, јер на крају највише зависи од нас.

На крају слово о пласману на Светско првенство…
-Мислим да је то нешто што је тешко објаснити, то једино када си у екипи можеш да осетиш.Искрено, не размишљам још много о томе што нас очекује на самом првенству, али сам пласман и осећај који сви имамо је невероватан – рекао је Немања Гудељ.