IN MEMORIAM - ВЕЛИБОР ЉУЈИЋ

08.11.2021.

У Београду је у 88. години преминуо некадашњи познати фудбалски судија – интернационалац Велибор Љујић. Био је познат љубитељима фудбала са простора некадашње Југославије, а својим арбитражама на стадионима од Триглава до Ђевђелије исказао се средином седамдесетих година 20. века. Одсудио је преко 1.000 утакмица у својој богатој каријери, а касније се посветио и преношењу свог искуства и знања на млађе генерације фудбалских судија. Велибор Љујић, популарни Љуја, рођен је 5. маја 1933. године у Бистрици у општини Нова Варош где је завршио основну школу, док је средњу завршио у Новој Вароши. Затим се школовао на Војној академији где је стекао чин потпоручника тадашње ЈНА. Фудбалску каријеру Љујић је почео у локалном ФК “Златар”, а касније је играо и за НК “Марибор”. Међутим, због обавеза у војсци, морао је рано да прекине каријеру фудбалера, па је са навршених 25 година живота положио за фудбалског судију како би остао у својој највећој љубави – фудбалу.

У наредној деценији стигао и до савезног нивоа, што само доказује колико се исказао као делилац фудбалске правде. Остаће забележено да је од надлежних судисјких органа добијао високе оцене уз кактеристику да важи за изузетног познаваоца Правила игре, великом и правовременом моћи запажања, расуђивања и реаговања у ситуацијама на терену, уз описне елементе о његовој правичности и доказаном поштењу. Већ 1972. године напредује до вођења утакмица у елитном рангу, где ће одсудити преко стотину утакмица, а према његвој прецизној евиденцији у каријери је одсудио преко хиљаду. Имао је прилику и очигледно заслужену привилегију да суди многе велике дербије Прве савезне лиге Југославије. На листу међународних судија Велибор Љујић је промовисан 1975. године, па се може похвалити да је делио фудбалску правду на импозантна 52 интернационална меча, а посебно се издвајају репрезентативни дуели између Источне Немачке и Румуније, Алжира и Туниса, као и чувени дуел Мађарске и Француске из 1976. године.

 

По окончању каријере фудбалског судије Велибор Љујић је постављен за комесара Друге лиге СФР Југославије, обављајући ту функцију пуних 12 година. Након тога је постављен на функцију председника Савеза фудбалских судија Србије, где ће остати у следећих седам година, али ће читаву деценију бити и председник Комисије за полагање испита за звање савезних фудбалских судија. Он је био и председник Организације фудбалских судија Београда, као и комесар Лиге Србије и Црне Горе. За све то време несебично се давао у образовању младих судија, па не само што је 1996. године објавио “Правила фудбалске игре”, него је само у последњој години својих активних едукација одржао чак 30 семинара за своје судијске колеге.

Датум и место сахране Велибора Љујића биће накнадно објављени.