Вести

IN MEMORIAM | НИКОЛ МИШИЋ (1940 -2020)

24.06.2020.

У Београду је преминула Никол Мишић (1940 – 2020), годинама особа од ауторитета, знања и угледа у систему, тада Фудбалског савеза Југославије, полиглота у одељењу Међународних односа, вишегодишњи уважени члан Комисије за женски фудбал УЕФА. Особа коју су сви поштовали.

Поводом смрти легендарне Никол Мишић, огласио се и вишегодишњи члан Комисије за међународне послове ФСЈ и члан Извршног одбора УЕФА и ФИФА Душан Маравић:

„Веома сам потресен информацијом о смрти наше драге Никол. Ја сам у Фудбалски савез Југославије дошао 1. децембра 1979. године заједно са још једним великим асом југословенског фудбала Миланом Галићем. Он као правни саветник, ја као дипломирани економиста. Ту сам затекао Никол Мишић, једну дивну и дискретну особу коју је покојни Васа Стојковић довео у ФСЈ и запослио на врло одговорном месту у међународном одељењу. Био сам тотални почетник и нисам ништа знао о административним пословима, тако да ми је њена помоћ била од непроцењивог значаја. Учио сам занат од Никол и заједно смо радили пуних 13 година. За то време, толико смо се приближили да смо постали и кућни пријатељи. Она је у ФСЈ била алфа и омега за међународне односе, полиглота, говорила је пет језика. Пратила је све председнике и учествовала на свим Конгресима у организацији УЕФА и ФИФА. На свој препознатљив, дискретан начин, била је неизоставни део сваке међународне утакмице коју је играла наша репрезентација. Њено знање, стручност и ауторитет, препознали су људи из УЕФА и поставили је у Комисију за женски фудбал. Сви су је поштовали, пропутовала је свет уздуж и попреко, али је врхунац каријере доживела на омладинском Првенству света у Чилеу 1987. године. Ту је заједно са Миланом Марићем била на челу наше делегације у тријумфалном походу ка титули планетарног шампиона. Ако сте пратили филм о ’златним чилеанцима’, сигурно сте чули шта о Никол Мишић мисле фудбалске ведете попут Пеђе Мијатовића, Шукера, Бобана или Робија Просинечког. Нека је вечна слава жени која је оставила неизбрисив траг у нашој фудбалској организацији“.