Вести

IN MEMORIAM | МУСТАФА ХАСАНАГИЋ

12.11.2023.

Тужна вест за српски фудбал, један од највећих асова у историји Партизана и репрезентативац Југославије, Мустафа Хасанагић, преминуо је у 82. години. Легендарни центарфор најбоље генерације у историји црни-белих, чувених „Партизанових беба“, оставио је иза себе велики траг. Са Партизаном је 1966. играо финале Купа шампиона у Бриселу против мадридског Реала, а претходно се Европа дивила феноменалном путу црно-белих који су до меча у Бриселу елиминисали тада велика имена фудбала, све шампионе из најачих европских лига, Нанта, Вердера, Спарту из Прага, Манчестер јунајтеда…На том путу до финала постигао је чак шест голова!

Мустафа Хасанагић је рођен 20. априла 1941. био један од најпрепознатљивијих фудбалера Парног ваљка током шездесетих година прошлог века, кад се по доласку из родног Прибоја (почео у ФАП-у) позиционирао као важан играч, истовремено и добар човек, на Топчидерском брду. О томе какав је био голгетер најбоље сведоче и бројке и утисци. На 337 утакмица постигао чак 355 голова (ако се рачунају пријатељски мечеви и турнири), од којих 112 првенствених.  Многи од тих погодака су били спектакуларни, попут оног којим је београдском саставу у реваншу четврфинала са прашком Спартом пролећа 1966. утабао пут ка победи 5:0. Касније је са Партизаном елиминисао Манчестер јунајтед, стигао до Хејсела, а та генерација се сматра најбољом у клупској историји.

Колико је био велик играч, говори чињеница да је Хасанагић био синоним за голгетера тог времена. Тресао је мреже на најразличитије начине. По правилу ефектно. Специјалност му је била да прими лопту на груди, а онда из волеја пуца неодбрањиво. Иако није био претерано висок, ослањао се на сјајан одраз што му је омогућило да често буде прецизан из ваздуха.
Често је истицао да је постигао још један гол против Спарте, али га је судија поништио и то би, према његовим речима, био гол каријере. Овако му је најдражи онај који није био естетски толико допадљив, али је свима у црно-белом значио, јер је Партизан тако остварио прву победу на новоизграђеном стадиону Црвене звезде.
За навијаче Партизана је био Муја, певали су му „Кад шутира Муја мрежа лелуја“, славећи све што је урадио за црно-беле. Осим те незеборавне европске сезоне, допринео је освајању три титиле (1962,1963, 1965.) првака Југославије. За репрезентацију Југославије одиграо је пет утакмица, деби је имао 7. новембра 1965. у квалификацијама за Светско првенство против Норвешке (1:1) у Београду. Опростио се 3. маја 1967. у квалификацијама за Европско првенство 1968. у Италији, против Немачке (1:0) у Београду. На првенству није учествовао због повреде.

У иностранству је играо у Швајцарској за Сервет и Шо де фон.

Фудбалски савез Србије изржава искрено саучешће породици Мустафе Хасанагића, великом човеку и играчу, легенди која је обележила једно време.