Вести

ФУТСАЛ А | СРБИЈА ПРОТИВ ПОЉСКЕ НАСТАВЉА КВАЛИФИКАЦИЈЕ ЗА ПРВЕНСТВО СВЕТА У УЗБЕКИСТАНУ, ИЗЈАВЕ ДИРЕКТОРА БОЈАНА ПАВИЋЕВИЋА, СЕЛЕКТОРА ДЕЈАНА МАЈЕСА И ЈОВАНА ЛАЗАРЕВИЋА

14.09.2023.

Футсал репрезентација Србије обрадовала је много пута спортску јавност у земљи, редовно су наши момци били учесници највећих светских и европских такмичења, а континуитет желе да задрже новим добрим резултатом, оним на путу до Првенства Света у Узбекистану 2024. године. Наредни ривал на том путу је селекција Пољске, у петак 15. септембра у Кошчалину (18,00). Пет дана касније, изабраници селектора Дејана Мајеса, биће домаћини Белгији, меч се игра у Смедереву 20. септембра (18,00).

Селекторе, осмех лечи све, опет много проблема са повредама али је атмосфера и даље не промењена, дакле, на врло врло високом нивоу?
– Свакако, прате нас проблеми од Светског првенства 2021, једноставно никад нисмо били комплетни, надали смо се и веровали да је вероватно томе крај, међутим изгледа да то тако мора, навикли смо се на то и проблема нема и не сме да буде. Једноставно, кога нема без њега се мора и може, тако смо приступили овом окупљању. Битни играчи нису ту, али мислим да смо са атмосфером, са односом према грбу, надокнадили све то и верујем да ћемо се показати у добром светлу у мечевима који нас очекују – истиче селектор Дејан Мајес.
Увек је најважнија она прва наредна уткамица, дакле од Пољске па преко Белгије и Украјине?
-Прва утакмица је најтежа за све, људи кажу предност домаћег терена је на њиховој страни, међутим ми смо се договорили да ту њихову наводну предност пребацимо у нашу корист. Они играју на свом терену, морају да једноставно освоје бодове, ми желимо то да искористимо и да то буде наша предност, то њихово морање. Три бода су у оптицају, никога не потцењујемо, да ми је неко понудио ову групу пре жреба, пристао бих, али морамо бити и реални и рећи да свака селекција у групи има исте амбиције као и ми. И то је заиста тако, ми знамо шта хоћемо, а наредна два меча показаће у ком правцу идемо. Ја се надам најбољем.
Колико може да смета тај неки притисак морања, императив одласка на завршни турнир, јер је футсал репрезентација навикла српску јавност на одлазак и на учешће на великим турнирима?
-Па Европско првенство ни једно нисмо пропустили, Светско првенство требало нам је десет година са једног на друго, међутим то смо ми, мислим да смо јавност на то навикли. Притисак? Мислим да је у спорту то нормално,  нација и људи људи који прате овај спорт, очекују само врхунске резултате, знамо то да носимо, верујемо у себе и у оно што радимо. Кад уђеш у ову причу, мораш бити свестан тих очекивања. Уосталом, погледајмо кошаркаше, одбојкашице, рукометаши се дижу, фудбалски клубови такође…Шта год да се деси мало је, шта год да се уради много је, али то смо ми, ми смо таква нација. Велика очекивања и притисак за мене су само мотив више – рекао је селектор Дејан Мајес.

Није тајна, све у репрезентацији радује присуство Јована Лазаревића, пред мечеве са Пољском и Белгијом, али оно што забрињава јесте чињеница да је тренутно ван тренажног процеса?
-Није ништа страшно, мало се упалила задња лоза, нека повреду коју сам већ имао и због које нисам ни присуствовао претходним окупљањима, али то је процес од два три дана, тако да ћу бити спреман за Пољску – не крије Јован Лазаревић.
Опет стартујемо у квалификацијама са великом жељом да будемо учесници највеће смотре светског футсала?
-Тако је, мислим да ми који смо били на прошлом Светском првенству, знамо шта је то и колико је лепо бити у друштву најбољих на свету. Сваком спортисти је то неки сан. Тако да се надам да ће и ови клинци ући у ове квалификације да остваре неке од својих снова. И да ћемо заједничким снагама, ми неким искуством, они својом младошћу,  успети да остваримо пласман на Светско првенство.
Колико познајемо Пољску и Белгију, колико је тешка група у којој је још и репрезентација Украјине?
-Екипа Пољске је јако борбена, по квалитету, много смо изнад њих, али терен је мерило, тако да ми на терену морамо да покажемо зубе, јер једноставно ако желимо да победимо ту утакмицу, морамо бити доста јачи од њих, како физички, тако и тактички. Мислим да нећемо имати проблема ако сви будемо на нивоу.
После гостовања у Пољској дочекујемо Белгију у хали у Смедереву,прилика је да се позову љубитељи футсала не само из Смедерева, него и из околине?
Ггенерално да, волео бих да сви који су у могућности дођу и напуне халу, значила би нам добра подршка – јасан је Јован Лазаревић.

Велике заслуге за све остварено у репрезентативном футсалу, иду на адресу Бојана Павићевића, директора футсал селекција Србије. Следи нови циклус, амбиције су старе и врло прецизне и јасне, одлазак на Светско првенство?
-Тако је, дошао је и тај септембар, дошли смо до те елитне рунде и оно што је у футсалу нама најбитније, задатак који је стављан испред тима, ми морамо да одемо на Светско првенство. Истина је да имамо доста повређених играча, нажалост и највећи хендикеп је голман Аксентијевић, који нам  нам се први повредио, седам дана пред окупљање. Затим редом Пршић, Томић… али играмо са оним што имамо и ставили смо тачку на приче о повређеним играчима. Момци су спремни, одрадили смо тестирања која су била потребна, могу да кажем да смо доста задовољни – истиче директор Бојан Павићевић.
Видимо да је селекција мешавина младости и искуства, а оно што радује јесте присуство великог броја играча који већ имају искуство са великих турнира, њихова помоћ ће бити од непроцењивог значаја?
-Па јесте, сад кад се погледају ови момци, дошли смо у ситуацију скоро да је пола пола, сад је већ трећа генерација прошла, ево 50 посто играча имамо одатле…Много смо уложили у играче, много су и дали репрезентацији. Искрено да кажем, по неким прорачунима,  били смо у великом проблему са младим играчима, али ево сада имамо наде, ово кад видимо може да нас радује, других 50 посто су стари, прекаљени борци, тако да мислим да ћемо успети ове квалификације да извучемо.
Белгију ћемо угостити у Смедереву и сјајна је ствар што се иде по Србији, што се не играју уткмице увек у истом месту или у истој хали?
-То је наша пракса, када игра А тим, па чак и омладинска селекција, верујте ми, људи остају испред хала, по свим градовима где идемо, значи нама су хале пуне, то је 4,5 хиљада људи где год да играмо и кад год играмо. Ми имамо један принцип,  по градовима имамо клубове који раде локални маркетинг и са локалном самоуправом ми се већ све договоримо, тако да увек имамо сјајан амбијент.  Али сада размишљамо прво о Пољацима. Прва утакмица је по правилу и  једна од најтежих, а онда следи меч у Смедереву  где очекујемо пуну халу. Надамо се добром епилогу, прво у Пољској, а онда и у Смедереву против Белгије – закључио је директор Бојан Павићевић.