Вести

ФИФА О ПОСЛЕДИЦАМА ПАНДЕМИЈЕ, РЕГУЛАТИВИ ЗА УГОВОРЕ И ПРЕЛАЗНОМ РОКУ

09.04.2020.

Због до сада невиђених промена које је пандемија вируса COVID-19 узроковала у свим сегментима фудбала, ФИФА је представила низ савета и препорука на подручју практичних проблема који су се појавили као последица пандемије, посебно по питању уговора играча и прелазаног рока.
Ове одлуке и препоруке представљени  су у сарадњи с различитим чиниоцима у фудбалу и кроз радну групу на чијем је челу потпредседник ФИФА Виторио Монтаглиани.

„Јасно је свима како је пандемија COVID-19 променила све околности у фудбалу за ову такмичарску годину. Зато је ФИФА у сарадњи с фудбалским актерима развила низ практичних идеја и предлога као одговор на новонастале околности. Иако ове идеје и предлози не могу решити сваки појединачни проблем, требају нам послужити како би фудбалу пружале одређену количину стабилности и јасноће. Надамо се како ће овај заједнички корак који је предузет под нашим вођством пружити позитиван пример и показати како свет фудбала може показати јединство, солидарност и тежњу према компромису како бисмо заједно савладали све узазове који се налазе пред нама. Једна ствар мора бити јасна свима, посебно сада: здравље је на првом месту и свакако испред фудбала“, истакао је председник ФИФА Ђани Инфантино.

У следећим детаљима сажете су главне смернице, за које ФИФА очекује да ће бити поштоване у фудбалском свету

КРАЈ И ПОЧЕТАК ФУДБАЛСКИХ УГОВОРА
Уобичајено је да уговори играча истичу на крају такмичарске године и да се датум истека уговора поклапа с датумом краја такмичарске године. Због прекида играња фудбала  у готово свим земљама, јасно је како текућа такмичарска година неће завршити у предвиђено време. Зато се предлаже да играчки уговори буду продужени до стварног краја такмичарске године, што би се требало поклапати с изворним намерама уговорних страна када је уговор склопљен и што би требало очувати спортски интегритет и стабилност. Слично се односи и на уговоре који требају почети с почетком нове такмичарске  године, што значи да се ступање на снагу наведених уговора одгађа до стварног почетка следеће такмичарске године.

ИГРАЧКИ УГОВОРИ КОЈИ СЕ ВИШЕ НЕ МОГУ ИЗВРШАВАТИ
Пандемија COVID-19 има очигледан и велики утицај на приходе клубова, посебно зато што се утакмице не могу играти. Као и други сектори друштва, фудбал мора пронаћи поштена решења у тренутним околностима, с надом да ће циљ бити очување радних места и равноправно уважавање интереса играча и клубова. ФИФА одлучно саветује клубове и играче да заједнички постигну решења током прекида фудбалских утакмица у њиховим државама. ФИФА препоручује де се сви аспекти ситуације сагледају на непристрасан начин.

ПРЕЛАЗНИ РОКОВИ
Када су у питању прелазни рокови, нове околности захтевају промене у уобичајеним правилима. Зато ће ФИФА бити прилагодљива и допустиће да се прелазни рокови на које утиче епидемија помере како би трајали између краја текуће и почетка идуће такмичарске године. ФИФА ће истовремено покушати осигурати општу координацију а имајући ма уму  важност заштите регуларности и интегритета такмичења како спортски резултати не би били неправедно поремећени.