Вести

EURO U17 | ВРАТА КОЈА СЕ У ЖИВОТУ МЛАДОГ ИГРАЧА СРБИЈЕ ОТВАРАЈУ ЈЕДНОМ ИЛИ НИКАДА, КАДЕТИ ПРОТИВ ХОЛАНДИЈЕ ЖЕЛЕ ДА СЕ ИЗБОРЕ ЗА МЕЧ КОЈИ ОДЛУЧУЈЕ О ПРВАКУ ЕВРОПЕ

29.05.2022.

Генерација која помера границе, генерација која је већ сада ушла у историју нашег фудбала у узрасту до 17 година, генерација која је својим играма, приступом, понашањем на Првенству Европе у Израелу већ победила. Од септембра прошле године када је у првом кругу квалификација, у мечу који директно одлучује, елиминисала веома јаку селекцију Хрватске, па преко елит рунде квалификација и драме у Словенији, до Израела и пласмана међу четири најбоље селекције у Европи. Пут победника, пут оних који су „натерали“ селектора Драгана Стојковића да им ода признање за све до сада постигнуто  и пожели срећу у полуфиналу, као и многи А репрезентативци, а огласили су се директном подршком један Немања Матић, затим актуелни репрезентативци Стефан Митровић, Душан Влаховић, многи други преко друштвених мрежа. Има ли већег мотива да направе нови искорак, да наставе свој сан и преко актуелног шампиона Холандије (29. мај – 20,00, стадион у Нетањи) изборе за меч који одлучује о прваку Европе. Слушајући свог селектора Радована Кривокапића, упијајући његов оптимизам, али и све стручне савете и упутства, посматрајући веома оригинална мотивациона изненађења и говоре, дошли су пред врата која се у животу једног младог фудбалера Србије отварају једном или никада.

-Нико није веровао да можемо стићи до ових висина, али ова екипа полако сазрева и сада имамо шансу да направимо још један искорак – истиче селектор Радован Кривокапић.- Јесмо до сада направили велики резултат, али верујте да ни ја лично, као ни цео тим, не задовољава се са полуфиналом. Желимо финале, силно смо мотивисани, даћемо све што имамо, све што можемо да прођемо Холандију.

Кадровска ситуација није најбоља, али проблеми су ту да се решавају.

-Нажалост не можемо да рачунамо на Алексеја Вукичевића који има парне картоне, а под знаком питања је Милан Мајсторовић који је добио јак ударац у главу против Данске. Још чекамо одлуку доктора да ли ће моћи да наступи.

 

Холанђани су пре ковида и двогодишње паузе, били два пута везано прваци Европе, пре тога су исто толико пута доминирали у овом узрасту?

-Они бране титулу, тако да су по мом мишљењу под већим притиском него ми. Јесу добра репрезентација, имају добру школу, заиста су у офанзивном делу јако брзи, моћни, имају добру офанзивну транзицију, али имамо и ми квалитет, имамо са чиме да претимо. Гледаћемо да искористимо њихове мане и надам се да ћемо се са нашим људима у Србији који нам пружају подршку, а ми је осећамо, заједно радовати – рекао је Радован Кривокапић.

Европа је већ упознала фантастичан трио задње линије кадетске репрезентације Србије који чине Јан Карло Симић, Милан Мајсторовић и Војин Серафимовић. Управо овај последњи својом појавом на терену неодољиво подсећа на Николу Миленковића, сјајног А репрезентативца.

-Прешли смо дуг, тежак пут. Мало ко је веровао у то, али важно је да смо ми веровали. Радили смо напорно, дошли до полуфинала и не желимо да станемо. Хоћемо корак даље, хоћемо до финала. Верујем да можемо, верујем да смо способни тако нешто да урадимо – каже Војин Серафимовић.

 

Ривал је актуелни шампион, по многима најбоља школа у Европи годинама?

-То нас не брине, не гледамо много име противника, фокус је на нама, гледамо себе. Знамо шта желимо, знамо колико можемо. После свега место нам је у финалу. Изборићемо се.

Селектор је припремо ново мотивационо изненађење?

-Стварно смо били пријатно изненађени, осећај да је земља уз тебе, породица, многа велика имена нашег фудбала. Све то нам даје додатни мотив да будемо поново на висини задатка – каже Војин Серафимовић.

Увек насмејан ван терена, а на терену подсећа на Дејана Савићевића. Увек са лоптом директан, нема проблем да кроз тројицу противничких играча крене ка голу, а онда аситира или упути ударац. Страховит потенцијал има Јован Шљивић, неко би рекао „десетка“ на коју српски фудбал чека дуго.

-Од првог дана смо веровали у ово што нам се сада дешава, али остварили смо само један део циља. Ушли смо у полуфинале, али нећемо се зауставити. Хоћемо европско злато.

 

Препрека је Холандија, селекција која брани трон?

-Даћемо све од себе да покажемо да смо најбоља репрезентација. Свима респект, тако се понашамо од првог дана, али највише поштујемо себе. И верујемо у себе, верујемо у тим.

Хоће ли бити од помоћи овај фактор изненађења у виду видео порука породице, бивших и актуелних репрезентативаца?

-Искрено ово нисам очекивао ово. Хвала селектору, боља мотивација не постоји. Играмо за нас, играмо за наше најмилије, играмо за народ Србије. Можемо до финала – каже Јован Шљивић.

Меч са Холандијом игра се на стадиону у Нетањи од 21,00 по локалном времену, односно 20,00 по средњеевропском.