Интервју

ДАН ТАНА, ДУГОГОДИШЊИ ФУНКЦИОНЕР ФА ЕНГЛЕСКЕ И ВЕЛИКИ ПРИЈАТЕЉ И НАВИЈАЧ СРПСКЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ | СВИ СМО ИМПРЕСИОНИРАНИ КАКО ПИКСИЈЕВА СРБИЈА ИГРА ФУДБАЛ

09.09.2021.

Пљуште похвале на рачун Драгана Стојковића и његових пулена после одличне игре у Даблину, без обзира што смо се у Београд вратили без планирана два бода. Не памти се када је јавност у Србији била толико поносна на идеју, став и опредељење своје фудбалске репрезентације као у овим квалификацијама за Светско првенство. Један од оних који је уживао током 90 минута на стадиону Авива био је и легендарни Дан Тана:
„Кренуо сам да пружим подршку и мило ми је како се ради са репрезентацијом од како је Пикси сео на клупу селектора. Видим да су и навијачи импресионирани начином на који Србија игра у последње време“ – рекао је бивши председник Црвене звезде, осетивши потребу да се још једном осврне на лик и дело Драгана Стојковића:

„Познајем га доста дуго, гледао сам уживо преко сто утакмица на којима је његов огроман таленат увек долазио до изражаја. Али мени је нешто друго било још важније од тог фудбалског квалитета. Пикси никада није био члан тих ’групица’ у репрезентацији. Дејо је имао своју, Синиша своју, Пеђа своју… А Пикси је био добар са свима. Био је члан свих ’групица’, али не као официр, него као војник. Импонује тај његов мир. Можда је изнутра друга особа, али никада то не испољава, увек је позитиван, ведар и добро расположен“.

Уверио се Дан Тана у Даблину да је Пикси своју енергију већ успео да пренесе на целу репрезентацију.
„Видим да у екипи нема ‘клика’, сви веслају у истом правцу. Присутна је жеља за доказивањем, што је природно и нормално. Дисциплина је на највишем могућем нивоу, талента има колико хоћете и потребно је време да будемо још бољи. Чињеница је да тренутно не припадамо светској сили, али смо на добром путу и ако наставимо овако, вратићемо се врло брзо тамо где смо били у доба Пиксијеве играчке каријере“.

Очигледно је да су фудбалери Србије у експресном року прихватили Пиксијеву идеју, поштују га и као селектора и као фудбалску величину.
„Пример Александра Митровића после утакмице са Луксембургом довољно говори о атмосфери у репрезентацији. Ја сам у његовим годинама такође имао прелом носа и лежао сам седам дана у болници. Пикси је рекао Митру да може да остане у Београду и да одмори, али овоме то није било ни на крај памети. Одговорио је ’не, ја идем са репрезентацијом’. Дакле, није отишао да се проводи по сплавовима, него је кренуо са екипом и дао све од себе да буде на располагању. Чак и да није играо, најважније да је он ту, да је део групе. То је нешто ново, врло позитивно. То је начин на који се ствара култ репрезентације“ – застао је Дан Тана, па наставио:

„Све више подсећамо менталитетом на ове Ирце. Они су такви, никада не одустају. Ево, листао сам њихову штампу на дан утакмице, као да су на врху табеле. Имају један бод, а и даље причају о пласману на Светско првенство. Замисли нас у њиховој ситуацији, не бисмо смели на улицу да изађемо. Невероватан је тај ирски непоколебљиви дух. Србији ништа лепше није могло да се догоди од доласка Пиксија на функцију селектора. Он није диктатор, понаша се као део целине. Гледам га овде у Даблину, носи исту униформу као сви у екипи. Кад га видиш, мислиш да је један од играча који треба да истрчи на терен и да игра утакмицу. Али, није то далеко од истине. Пикси и јесте главни ’играч’ ове репрезентације“.

Запратите ФСС
Вести из категорије