А селекција

ОРЛОВИ У КАУНАСУ | СА ЛИТВАНИЈОМ ЈУБИЛАРНИ ДЕСЕТИ МЕЧ, ОД СМЕДЕРЕВА ДО МИТРОВИЋЕВИХ ПЕТ ГОЛОВА

09.09.2023.

 

После пријатног двочасовног лета, експедиција Србије стигла је у Каунас, где изабранике селектора Драгана Стојковића, у недељу од 20,45 (локално 21,45), очекује дуел са Литванијом у оквиру 5. кола квалификација за Првенство Европе које се идуће године одржава у Немачкој.

Предстојећа утакмица у Каунасу биће јубиларно десето одмеравање снага између наше и литванске репрезентације. Скор је апсолутно на страни Србије која је у претходних девет сусрета забележила осам победа и једини пораз доживела у мечу без резултатског значаја, уз гол разлику 23:5.

Прва званична утакмица са Литванијом била је пријатељског карактера и одиграна је 17. априла 2002. године у Смедереву. У присуству 15.000 гледалаца славили смо са 4:1, а поред двоструког стрелца Матеје Кежмана у стрелце су се уписали Саша Илић и Бојан Брновић. Тадашњи селектор Дејан Савићевић извео је тим у саставу Јеврић, Мирковић, Дмитровић, Стефановић, Крстајић, Дуљај, Лазетић, Илић, Бошковић, Кежман и Пјановић.
Три године касније, жреб нас је први пут спојио у квалификацијама за Светско првенство у Немачкој, а екипа предвођена Илијом Петковићем лако је забележила максималан учинак против аутсајдера групе са две идентичне победе од 2:0. У Београду су стрелци били Кежман и Илић, а у Вилњусу Кежман и Вукић.
Једини пораз од Литваније (1:2, стрелац Зоран Тошић) доживели смо у квалификацијама за Мундијал у Јужној Африци. Истини за вољу, утакмица која је одиграна 14. октобра 2009. године у Маријампољу није имала велики улог, јер су пулени Радомира Антића пар дана раније победом против Румуније оверили прво место у групи и директан пласман на завршни турнир.
Са Литванцима смо лако изашли на крај и у Лиги нација 2018. године. Егзекуција Душана Тадића са беле тачке била је довољна за минималну победу у Вилњусу, док је на стадиону Рајко Митић аутогол Жулпе био увертира у голеаду у режији Митровића, Пријовића и Љајића, за рутинских 4:1 у корист нашег државног тима.
Исти резултат забележен је и у београдском мечу квалификација за последње Европско првенство, када је Митровић са два гола у првих пола сата игре трасирао пут ка победи коју су Лука Јовић и Адем Љајић учинили још убедљивијом.

Податак да је ‘Митрогол’ био двоструки стрелац и у Вилњусу за 2:0, може да послужи као добар знак пред нови окршај ова два тима који је на програму у недељу од 20:45. Очигледно је да најбољем стрелцу наше репрезентације свих времена прија да игра против Литваније и наставак његове голгетерске серије знатно би олакшао посао екипи Драгана Стојковића која јури важна три бода на путу ка Европском првенству у Немачкој наредне године.