Вести

УЕФА | ПOТЕНЦИЈАЛНА РЕШЕЊА У ВЕЗИ СА ИЗАЗОВИМА ОКО COVID -19 У ЕВРОПИ

06.08.2020.

УЕФА и генерални секретари из 55 националних савеза састали су се данас путем видео конференције да би разговарали о темама у вези са наставком такмичења УЕФА у постојећој ситуацији, највише о клупским и репрезентативним такмичењима, као и о такмичењима млађих категорија.

Што се тиче клупских такмичења, разговор је био фокусиран на предстојећа квалификациона кола и дата су детаљна објашњења о недавно објављеном Анексу  Правилника такмичења Лиге шампиона и Лиге Европа УЕФА за сезону 2020/21, који се бави ограничењима путовања и позитивним тестовима на COVID-19, што може утицати на наставак такмичења.

Наглашено је да би неке утакмице морале да се одиграју у неутралним државама / стадионима и представљени су детаљни сценарији у вези са тим, а све да би се поштовале рестрикције у вези са путовањима и захтеви надлежних власти у вези са карантином.

С тим у вези, УЕФА се захваљује на сарадњи националним савезима Пољске, Мађарске, Грчке и Кипра, што значи да је обезбедила локације као неутрална места одигравања, уз то да ове државе на располагање ставе неке од својих стадиона на заказане датуме утакмице, и понуде путни коридор да екипе дођу и одиграју утакмицу без ограничења.

Период за међународне сусрете у септембру је такође био тема, као и потешкоће са којима ће националне репрезентације морати да се суоче због истих ограничења. Биће потребна блиска сарадња свих екипа и УЕФА да би се обезбедило регуларно одржавање свих утакмица. У овом тренутку се не може одбацити могућност одигравања међународних утакмица у неутралним местима.

И УЕФА и национални савези су свесни важности повратка навијача на стадионе, али ситуација у Европи је тренутно веома различита. УЕФА стално надгледа развој регулаторног оквира у различитим државама и ревизија ситуације је планирана за средину августа, да би се видело да ли тренутна одлука да се све утакмице играју пред празним трибинама може макар делимично да се промени.

На крају, разговарало се и о шампионатима репрезентација млађих категорија, укључујући и предлоге да се већина ових активности помери за пролеће 2021. године.

Наредни састанак је планиран током овог месеца да би се решила нека од главних питања.