УЕФА ФУТСАЛ ЕУРО | НИКО КАО СЛОБОДАН РАЈЧЕВИЋ, ШЕСТО ПРВЕНСТВО ЕВРОПЕ ЗА СРПСКОГ АСА (ВИДЕО)

17.01.2022.

Другог дана боравка у Амстердаму где футсал репрезентацију Србије очекују дуели у групној фази Првенства Европе (Португал, Украјина, Холандија) види се на сваком кораку респект који Србија ужива код осталих учесника (у истом хотелу са Орловима бораве и све остале селекције које групну фазу играју у највећем граду Холандије), пре свега због богате прошлости Орлова.   Наиме, мало репрезентација у Европи имају такав континуитет учешћа на континенталном шампионату као футсал селекција Србије. Од дана осамостаљења 2006. године, Орлови су прескочили само једну завршницу, а наш најбољи национални тим има данас у саставу играча који, како неко рече, заслужује специјално признање УЕФА. Слободану Рајчевићу УЕФА Футсал ЕУРО је шесто у каријери! Нико, дакле, нема оно што има Србија у овом тренутку. Довољан разлог за разговор са сјајним играчем…

-Памтим моје прво учешће, Португал и Порто 2007. године, када сам био практично најмлађи у нашем саставу, а поред себе имао футсал величине као што су Рајић, Перић. Играо сам и са Бојаном Павићевићем, директором футсал селекције, многим нашим великим играчима. Дуго се Првенство Европе играло на две године, тек од 2017/18 године се прешло на сваке четири. Шта памтим из тог периода? Химну. Није фраза, заиста посебан осећај, емоција. Мени је то значило. Играо сам тада само меч против Украјине, претходна два сам преседео на клупи – истиче Рајчевић.

Постоји ли првенство које би издвојио?

-За УЕФА Футсал ЕУРО који се одржавао у Београду 2016. мењао би сва остала првенства. Све је било као у сну, атмосфера, више од 12 хиљада људи у Арени, медијска пажња, резултат који смо остварили. Волео бих да то свако ко игра футсал доживи.

Првенство Европе у Холандији је шесто у каријери, јер познаје неког играча који учествује у групној фази у Амстердаму и Гронингену, који може да се похвали том чињеницом?

-Нисам сигуран, можда Ортиз из Шпаније који се такође као јако млад прикључио најбољој репрезентацији. Зиста немам тачан податак – искрен је 36-годишњи репрезентативац Србије.

ПОНОСАН САМ ШТО ДРЕС СРБИЈЕ НОСЕ САМО ДОМАЋИ ИГРАЧИ

Међу 16 учесника Првенства Европе налазе се чак четири селекције са простора бивше Југославије што није мала ствар ако се зна да многе друге репрезентације имају у својим редовима велики број странаца?

-На Балкану је увек било талената, проблем је што градови и спонзори немају мало више слуха за футсал. За њих је то као аматерски спорт и не виде веће улагање, а ми смо земља и регион који има велики број талентованих играча. И ја сам поносан на чињеницу да само домаћи играчи наступају за најбољи национални тим. Зашто би играч са страним пасошем, уз сво поштовање његових квалитета, заузимао место неком нашем талентованом играчу.

Холандија је земља фудбала, уколико се прекине локдаун, постоје најаве да би на трибинама било много навијача?

-Границе су се стално померале, од мог првог шампионата у Португалу, касније Хрватске, Мађарске, Белгије…интересовање је било све веће. Београд је поставио све рекорде са фантастичном организацијом и посетом у Арени. Штета је што Холандија вероватно, због ковида, неће моћи да обори тај рекорд, јер је земља фудбала, а свима нама то много значи.

ПОРТУГАЛ КАО СУДБИНА, УКРАЈИНА ПАМТИ

Први ривал је стари знанац, Португал нам дође као нека судбина?

-Није само Португал у питању, не знам да ли смо играли неку групну фазу а да за противника нисмо имали селекције из Топ четири у Европи или свету. Шпанија, Русија, Португал или Италија. Увек нам је неко од њих следовао. Португал сада, актуелни првак света, има сјајне играче, веома талентоване. Остали су без Рикардиња, али имају у најави нове звезде.

Украјина и Холандија?

-Кад се сетим оне победе у Београду у последњим тренуцима четвртфиналног меча, мислим да смо им од тада стално у мислима. Имају жеља да нам све врате, али надам се да то неће бити сада. У неким нашим плановима тај меч може бити пресудан, а дефинитивно ће се играти „на нож“. Ко буде бољи, има велике шансе за пласман у нокаут фазу. Холандија? Они су мало непознаница и што се тиче клупског фудбала нису имали неку запажену ролу на клупском нивоу. Играли смо неколико пријатељских утакмица и увек смо излазили као победници. Не бих сада говорио да смо уписали бодове, никако. Мислим да смо фаворити, али терен је једино мерило и тамо се освајају бодови.

Неко је рекао да би пласман Србије из „групе смрти“ у нокаут фазу био као пласман у финале?

-Не, не бих се сложио. Ми смо показали и недавно на Првенству света у Литванији да можемо да играмо са сваком селекцијом и не би требало да се задовољамо само пласманом у нокаут фазу. Треба и хоћемо да тежимо већем изазову од уласка у четвртфинале.

На крају слово о атмосфери у репрезентацији, играчима који имају лепу будућност?

-Имамо добар амбијент, играче који могу много. Лазаревић је млад по годинама, али већ искусан, Стојковић није са нама, али исто се ради о великом таленту. Имамо млађих играча, потребно је и мало стрпљења, али футсал репрезентација има будућност – не оставља дилему Слободан Рајчевић, ас који у Холандији игра своје шесто Првенство Европе.

Орлови имају данас један тренинг, играчи су имали снимање за потребе УЕФА, а меч са Португалом, први на шампионату, игра се у среду 19. јануара од 17,30 (РТС).