Вести

U21 | НОВИ СЕЛЕКТОР ДУШАН ЂОРЂЕВИЋ: САТИСФАКЦИЈА ЗА НАПОРАН РАД, ПРИВИЛЕГИЈА И ВЕЛИКА ОБАВЕЗА, СВИ ДА БУДУ СВЕСНИ ГРБА КОЈИ СЕ НОСИ (ВИДЕО)

06.06.2023.

Душан Ђорђевић, нови селектор младе репрезентације (U21) предводиће Србију у квалификацијама за Првенство Европе 2025. које се одржава у Словачкој, а у веома захтевним квалификацијама ривали „орлићима“ биће Енглеска, Украјина, Северна Ирска, Азербејџан и Луксембург. Стручњак који је прошао дуг пут до позиције коју по минулом, напорном раду и оствареним резултатима заслужује, не крије да је именовање на важну функцију у систему ФС Србије нека врста сатисфакције за досадашњи рад у тренерској каријери и с а друге стране обавеза више да се докаже и на новој функцији.

-Желео бих најпре да се захвалим челним људима Фудбалског савеза Србије који су у мени препознали човека који ће часно радити овај посао. Сигурно да је ово круна досадашњег рада и досадашње каријере, наравно и велики, велики изазов. Радићу са најбољим младим играчима које Србија има, свестан да су претходна два циклуса за узрасто до 21 године била неуспешна. Очекивања су да се све то промени, избори пласман на Првенство Европе. Неће бити лако, али сво моје искуство и знање биће у функцији остварења циља. Захвалио бих се и свим клубовима у којима сам радио, који су ми омогућили да уз њих напредујем, на крају крајева да дођем до ове позиције – рекао је селектор U21 Душан Ђорђевић.

У понедељак 12. јуна биће прво окупљање, неће бити званичних утакмица, али добра прилика за упознавање са играчима и да се одради неколико тренинга?

-Термин је мало незгодан, јер су играчи практично на одмору. Неће бити утакмица, биће прилика да се сви упознамо, направимо један добар амбијент. Мени је предност што сам можда половину играча са списка тренирао у клубовима, тако да се надам да ћемо искористити на најбољи могући начин време у Пазови. Да направимо једну озбиљну базу за септембар када почињу званично квалификације.

Група за пласман на Првенство Европе чини се никад тежа. Колико је добро или лоше што са Енглеском, првим фаворитима групе, оба меча играмо до краје 2023. године?

-Жреб је такав и на нама је да идемо од меча до меча. Прво играмо са Азербејџаном, у октобру са Енглеском. Имају добру селекцију, играче који играју стандарно у Премијер лиги, али ајде да идемо корак по корак. Први меч је изузетно битан, много је важан добар старт како би са оптимизмом наставили квалификације.

Увек се поставља питање приоритета, резултат или стварање играча за „А“ репрезентацију?

-У фудбалу је резултат увек битан, а када су у питању млади играчи треба водити рачуна о њиховом развоју. И једна и друга ствар су непроцењиво важни, дакле желимо добар резултат, али и играче који ће сутра бити „А“ репрезентацтивци. Млади играчи се најбоље развијају кроз позитивне резултате, позитивне ствари, тако да морамо сви бити свесни грба који носимо и захтева који постоје када се обуче дрес са националним грбом. Емоција је посебна, без обзира на све моје искуство рада у клубовима, ово је нешто посебно. Круна сваке каријере, тренерске, играчке. За све нас, тренере, младе играче, привилегија је бранити боје своје земље.- – закључио је Душан Ђорђевић.