Вести

U19 | СЕЛЕКТОР АЛЕКСАНДАР РОГИЋ ПОЗВАО ИГРАЧЕ ЗА ДВА ТЕСТА ПРОТИВ БиХ, ОТВОРЕНО О НОВОМ ИЗАЗОВУ, ИГРАЧИМА, РИВАЛИМА, ОЧЕКИВАЊИМА (ВИДЕО)

18.02.2021.

Нови циклус, нови селектор омладинске селекције Србије (U19), име наравно познато фудбалској јавности, тренер великог знања и завидног искуства, некада важан адут у стручном штабу Радомира Антића на путо до СП у Јужној Африци, али и у селекцији Гане, Партизана, кинеских Шандонга и Хебеија, оставио је траг и у Талину, пољској Арки – Александар Рогић. Довољно разлога за „упознавање“ на новој функцији, све пред две провере са Босном и Херцеговином (23.02 – 13,00 и 25.02 – 12,00) у СЦ ФСС у Старој Пазови.

Први утици као селектора омладинске репрезентације, планови и идеје…

-Осећам велику привилегију и задовољство, али и велику одговорност. Одговорност пре свега према момцима који се налазе у фази каријере која за многе може бити преломна, на преласку из омладинског у сениорски фудбал. Тај пут од талентованог момка до врхунског играча, управо у овој фази има највише препрека. Уједно, привилегија је бити у позицији да својим радом и односом можемо, надам се, позитивно утицати на њихов развој. Зато сам захвалан директору Николи Лазетићу на позиву, као и спортском сектору ФСС-а на указаном поверењу.

Крајњи циљ мог рада је да до јуна 2022, имамо потпуно припремљену и селектирану екипу спремну за успешан наступ у следећем циклусу младе репрезентације. То ћемо постићи тако што ћемо препознати фундаменталне вредности које ће нас, од групе индивидуалаца, направити снажним тимом. Такође, врло је битно усавршити модел игре, који ће нам доносити резултате, афирмисати појединце, али који ће бити атрактиван и учинити поносним сваког ко гледа како игра наша репрезнтација. На том путу имамо и микроциљеве, пре свега усмерене на елитну рунду квалификација за ЕП репрезентација до 19 година, које имамо већ крајем марта.

У сваком случају, морамо бити у корак са трендовима модерног фудбала, поставити врхунске захтеве испред играча, обезбедити им апсолутно професионалан третман свих људи укључених у рад са њима, па ћемо видети где смо у односу на конкуренте.

Познат је  списак играча за прву акцију, да ли је то костур играча за наредни циклус квалификација и да ли сте могли на све да рачунате?

-Ова репрезентација је последњу утакмицу одиграла у децембру 2019. Због Covida – 19 је практично изгубљена једна цела репрезентативна година. Велики део играча је већ дуго члан ове репрезентативне генерације и престављају костур тима дуги низ година. Међутим, појавили су се и појединци који су одиграли добру јесен у Суперлиги и Првој Лиги Србије и као такви заслужили шансу. Поред позваних играча желео сам да са нама буду и Филип Бачкуља (Јуниорс Аустрија) и Дејан Тетек (Рединг Енглеска). Пошто није ФИФА термин, а њихови клубови играју утакмице 23.02, Јуниорс, филијала ЛАСК-а, није пустио Бачкуљу, док постоји могућност да Тетек буде са нама на другој утакмици са Босном. Сви други играчи које сам желео налазе се на списку, надам се да неће бити повреда на утакмицама за викенд и да ће сви здрави доћи на окупљање.

Дешавало се раније да клубови своје интересе стављају испред интереса репрезентације. Може ли томе да се стане на пут и да селекција сваку акцију дочекује у најбољем саставу?

-Не бих коментарисао те околности од раније, не знам разлоге. Овај списак је управо показао да је репрезентација изнад свих, апсолутно сви домаћи клубови су нам изашли у сусрет и то мора да буде принцип и убудуће. Сви смо на истом задатку.

Квалитета ривала који нас очекују у квалификацијама, због сутуације са Covidom -19 било је раније проблема и неизвесности око одигравања утакмица и термина?

-У групи смо са Јерменијом, Сан Марином и Холандијом, а даље иде само победник групе. Холандија, као домаћин, али и првак Европе међу играчима 2002. из 2019. године, је фаворит групе, али учинићемо све да се кроз овај двомеч са Босном, и ускоро у пријатељском мечу са Румунима, што боље припремимо за први меч са Јерменима и даље за цео турнир. Ниједну утакмицу нећемо почети без огромне жеље да победимо и одиграмо добро и препознатљиво, тако и на турнир идемо са амбицијом да победимо.

Ситуација око Covid-19 није стабилна у Европи, постоји Чак и могућност одлагања турнира и такмичења, али ми морамо да се спремамо као да ће се играти, да имамо максималан фокус, а видећемо шта ће одлучити УЕФА у времену испред нас – јасан је Александар Рогић, селектор омладинске репрезентације Србије.

 

На списку селектора Рогића за два теста против Босне и Херцеговине налази се 28 играча: голмани Лазар Славковић (Телеоптик), Филип Станковић (Интер), Андрија Катић (ИМТ), одбрана Виктор Роган (Чукарички), Урош Лазић (Графичар), Стефан Деспотовски (Графичар), Урош Дрезгић (Чукарички), Вук Богдановић (Вождовац), Лука Суботић (Телеоптик), Александар Лукић (Црвена звезда), Александар Кадијевић (Чукарички), Ненад Перовић (Младост, Лучани), средњи ред Алекса Ђурасовић (Спартак ЖК), Андреј Благојевић (Телеоптик), Дејан Тетек (Рединг), Андрија Радуловић (Црвена звезда), Милош Пантовић (Црвена звезда), Немања Јовић (Партизан), Јован Лукић (Чукарички), Денис Стојковић (Партизан), Бранислав Кнежевић (Мачва), Митар Ергелаш (Чукарички), Никола Станковић (Графичар), Лука Цветићанин (Вождовац), Никола Чолић (Партизан), напад Илија Бабић (Графичар), Немања Кос (Младост, Лучани), Вукашин Богдановић (Кабел). 

У стручном штабу, поред селектора Рогића, налазе се помоћници Милош Ћирић, Милован Сикимић, Милан Костић, Лазар Томић, доктор Милисав Попић, физиотерапеут Дарко Николић и тим менаџер Марко Чолић.