Вести

U19 | СЕЛЕКТОР АЛЕКСАНДАР ЈОВИЋ И КООРДИНАТОР МЛАЂИХ СЕЛЕКЦИЈА ИГОР МАТИЋ ПОСЛЕ ВЕЛИКОГ УСПЕХА ОМЛАДИНАЦА И ПЛАСМАНА НА ПРВЕНСТВО ЕВРОПЕ У СЛОВАЧКОЈ

08.06.2022.

Нови подвиг, нови успех млађих селекција ФС Србије. После сјајних резултата кадетске репрезентације (U17) и освојеног трећег места на Првенству Европе у Израелу, нацију су обрадовали и омладинци (U19) фантастичним издањем у другом, завршном кругу квалификација у Холандији и избореној визи за континентално такмичење које ускоро (18.јун – 1. јул) почиње у Словачкој. Генерација 2003. трјумфовала је у веома тешкој групи са домаћином Холандијом (2:1), Украјином (1:1) и Норвешком (3:2), пласирала се међу осам најбољих селекција Европе и сада је очекују дуели са Израелом, Енглеском и Аустријом. Борба за полуфинале, али и место које води (пет селекција) на Првенство света за играче до 20 година, које се идуће године одржава у Индонезији.

-Једно лепо искуство је иза нас – не крије селектор Александар Јовић.- У веома захтевној групи требало је победити једну Холандију, домаћина турнира, земљу која има страшну репродукцију талентованих играча, затим бити на висини задатка против Украјине, односно Норвешке. Можда и најбољи меч био нам је онај који нисмо решили у своју корист, против Украјине, али онда када је поново било најтеже и најважније, у мечу са Норвешком, показали смо карактер и квалитет. Момци заслужују све честитке, заслужили су да се радују, заслужули су пласман међу осам најбољих у Европи. Када видимо ко је све остао иза нас, једна Шпанија, Немачка или Португал, онда је јасно колико смо тежак пут морали да прођемо.

Успео је Александар Јовић да створи хемију неопходну за велике резултате, али како сам истиче, има још много простора за надоградњу. Прилика за нови искорак је близу, мечеви у Словачкој на Првеству Европе.

-Остварени резултат помоћи ће нам да се још више зближимо, јер играчима стално понављам, важан је таленат, али без јаког карактера и победничког става, он не значи ништа. Морамо бити јака група, момцима говорим  да није најважније постићи само гол или два, важно је видети колико се жртвујеш за саиграча, колико си поштен у извршавању својих обавеза, колико себе дајеш за тим. Квалитет који имају није споран, а кроз добар тим он може само још више доћи до изражаја. И драго ми је да схватају значај ових речи, показали су да представљају лепу будућност нашег фудбала. Имају још много простора за напредак и ја верујем да ће то показати у данима који следе.

Нова искушења су у Словачкој, први ривал Израел, 19. јуна. Мотив је огроман, пласман у полуфинале и виза за Првенство света у Инонезији за играче до 20 година?

-Сада је важно, после овог физичког и психичког напора и пражњења, да се екипа регенерише и припреми за старт на шампионату. Немамо много времена. Да, Израел је први противник. На први поглед ривал који можда нема тежину, али прошли су веома тешку групу са Турском, Шкотском и Мађарском, остварили две победе и реми. Појавила им се веома добра генерација и нису случајно међу осам најбољих у Европи. О Енглезима не треба трошити речи, а знамо сви да Аустрија има веома добре млађе селекције. Имамо свој циљ, знамо шта желимо, знамо колико можемо и учинићемо све да поново обрадујемо нацију. Важно је да останемо скромни, да наставимо напорно да радимо и будемо тим. Онда смо најјачи – рекао је Александар Јовић, човек који је направио већ сада фантастичан успех са омладинском репрезентацијом.

А особа која, заједно са директором млађих селекција ФСС Николом Лазетићем, сноси велике заслуге за сјајне резултате млађих селекција, јесте Игор Матић, координатор млађих селекција и директор Инструкторске службе ФСС.

-Честитао бих најпре селектору, играчима и свим људима у систему ФСС, од тим менаџера, економа, медија тима, на новом успеху једне млађе репрезентативне селекције. Сви знамо, ако нисмо тим, ако нисмо сви на истом путу, ако не дишемо једним плућима, не можемо направити резултате који стоје сада иза нас. А све то нас је красило свих ових месеци. И то је важан предуслов да се постигну овако запажени резултати. Хвала у моје, као и у име директора Николе Лазетића,  на подршци и директору А тима Стевану Стојановићу и селектору Драгану Стојковићу, јер много нам је лакше да радимо у једном добром и позитивном амбијенту. Са оним што су они остварили, свима су једна звезда водиља  – истакао је Игор Матић.

Били смо прваци Европе и света, али ево, сада први пут после много, много година, за кратко време две најмлађе селекције оствариле су фантастичне резултате.

-Свима су још свежи утисци после освојеног трећег места кадета на Првенству Европе у Израелу, а сведоци смо сада фантастичног издања селекције U19 и новог, великог успеха, пласмана међу осам најбољих репрезентација Европе у том узрасту. Имали су момци веома захтеван први круг квалификација, а затим можда и најтежу групу за пролаз на Првенство Европе. Само једно место је било резервисано за пласман, домаћин Холандија, ривали Украјина и Норвешка. И остварен је феноменалан успех, али ова селекција показаће право лице, огроман таленат који поседује, карактер победника који је краси, и на Европском првенству. Имамо високе циљеве и верујем да у Словачкој можемо да направимо велике ствари. Директор Никола Лазетић и ја смо дуго радили на овом пројекту, практично годину и по дана како смо дошли у Савез. Веровали смо у рад, потенцијал селекција, поготово U19, квалитет играча, рад селектора и десило се оно чему смо се потајно надали. Кадети су међу четири најбоље репрезентације у Европи, омладинци за сада међу осам, али желимо више, јер можемо више. Оставили смо иза себе једну Холандију, која је била домаћин групе, а пласман нису изборили Шпанија, Португал, Немачка, Белгија…Заиста смо били доминантни и заслужили одлазак у Словачку. Важно је истаћи да смо поново, као у случају U17 једина репрезентација са екс – Ју простора у завршници и сигурно смо неке ствари поставили на прави начин. Све ово нам даје подстрек да напрвимо искорак и обезбедимо пласман на Првенство света за играче до 20 година. Ова генерација то може, рекао бих и да заслужује по свему до сада приказаном. Србија има веома талентоване играче, веома добру струку, само им треба пружити подршку, веровати у њих, бити позитиван, омогућити им један добар амбијент и сигурно да фудбалска Србија онда не треба да брине за своју будућност. Јер све ове резултате које правимо, у служби су А тима и његове будућности. Многи играчи из U17 и U19 биће наследници Тадића и другова – не оставља дилему Игор Матић.