Вести

U19 | ОМЛАДИНЦИМА НА ПУТУ ДО ПРВЕНСТВА ЕВРОПЕ НА МАЛТИ РИВАЛИ ПОЉСКА, ИЗРАЕЛ И ЛЕТОНИЈА

08.12.2022.

Србија је поново на великој сцени у млађим категоријама репрезентативног фудбала, после паузе и освајања Првенства Европе (2013.) и света (2015.), опет смо у елитној групи европских селекција. Кадети и омладинци су били учесници последњих  завршница у европском репрезентативном фудбалу, желе исто да понове и 2023. године када се одржавају Првенства Европе за кадете и омладинце у Мађарској (17. мај – 2. јун 2023.) и на Малти (3 – 16. јул 2023.)

Омладинци су данас добили противнике у завршној рунди квалификација, ривали су им Пољска (домаћин турнира), Израел и Летонија. Турнир се игра од 20. до 28. марта 2023. године.

„Група по мери. Могло је да буде далеко теже, ако погледамо рецимо другу групу у којој су Немачка, Словенија, Белгија и Италија, јасно је да смо добро прошли. Показали смо у претходном периоду да ова генерација може да се носи са сваким противником и наш циљ је пласман на Европско првенство. Имамо довољно времена да се спремимо и да урадимо анализу Пољске, Израела и Летоније. Отежавајућа околност је што нећемо бити домаћини, али Пољаци располажу феноменалном инфраструктуром и биће нам задовољство да на њиховом терену покажемо колико вредимо. Титула коју смо у овом узрасту освојили 2013. године у Литванији улива нам додатни мотив и даћемо све од себе да достојно репрезентујемо Србију на још једном важном турниру. Момци имају победнички ген, видели сте и на турниру Ћеле Вилотић да смо у конкуренцији Француске и Португала ишли само на победу и на освајање трофеја. Морамо од малих ногу да се навикавамо на највеће домете јер је то формула за успехе и у сениорском узрасту“ изјавио је селектор Јован Дамјановић.

И директор млађих категорија ФСС Никола Лазетић не крије да Србија жели нови успех на европској сцени. Он је данас заједно са селекторима Дамјановићем и Луковићем испратио жреб у СЦ ФСС у Старој Пазови.

„Пре свега морам да истакнем чињеницу да смо захваљујући резултатима у последње две године повратили углед млађих репрезентативних категорија и изборили право да будемо носиоци жреба у обе конкуренције. Не само у овим квалификацијама које очекују момке Александра Луковића и Јована Дамјановића, већ и у оним које ће играти пулени Александра Јовића и Радована Кривокапића за завршне турнире 2024. године. То је велика част и обавеза више да још једном остваримо велики подвиг и да са обе селекције изборимо пласман на Европско првенство. Мало ми је жао што нисмо добили домаћинство у конкуренцији омладинаца, али то не умањује наше шансе да у Пољској освојимо прво место у групи. После историјских резултата и освојених титула у Литванији 2013. и на Новом Зеланду 2015. године, наступио је период лоших резултата, али смо вредним радом и правом стратегијом у последње две године успели да вратимо наше млађе селекције на велику фудбалску сцену. Сада је тренутак за још један искорак и сигуран сам да ће обе селекције оправдати очекивања и обезбедити Србији учешће на још два велика догађаја као што су Европска првенства на Малти и у Мађарској“ јасан је директор Никола Лазетић.