Вести

U16 ТУРНИР "МИЉАН МИЉАНИЋ" | ДЕЛЕГАЦИЈЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ УЧЕСНИЦА ПОЛОЖИЛЕ ЦВЕЋЕ И ОДАЛЕ ПОЧАСТ ЈЕДНОМ ОД НАЈВЕЋИХ ВИЗИОНАРА У ИСТОРИЈИ СРПСКОГ ФУДБАЛА (ВИДЕО)

13.04.2022.

Прошло је десет година од како нас је напустио Миљан Миљанић. У знак сећања на једног од највећих визионара у историји српског фудбала, Фудбалски савез Београда у сарадњи са Фудбалским савезом Србије, већ осму годину заредом организује Меморијални турнир на теренима спортског центра у Старој Пазови. Слободан дан између две такмичарске рунде искоришћен је и овога пута да делегације репрезентације учесница положе цвеће на Чичин гроб у Алеји великана на Новом гробљу у Београду. Поред бивших асова који су фудбалску славу стекли под командом легендарног стручњака у Црвеној звезди и репрезентацији Југославије, помену су присуствовали и представници из Црне Горе, Северне Македоније и Републике Ирске.

”Миљан је цео свој радни век посветио фудбалу” – каже за сајт ФСС некадашњи репрезентативац наше земље Вујадин Станојковић – ”Био је велики професионалац, сјајан стручњак и још бољи човек. Пленио је знањем и ентузијазмом. Бити тренер Реала из Мадрида није мала ствар. Захваљујући урођеној харизми, освајао је људе широм света и био један од оних за које кажемо да имају спортско срце. У Србији је направио фудбалску револуцију, али је изузетно дубок траг направио и у иностранству. Имао сам задовољство да будем члан репрезентације у време када је Чича обављао функцију савезног капитена, од 1988. до 1992. године. Знао је како да се опходи према играчима, како да нам приђе и да нас мотивише, излазио нам је увек у сусрет, решавао наше проблеме. Много ми је жао што су нас на онако сраман начин вратили са Европског првенства из Шведске, били смо зрели за највиши пласман. Када спојите два изванредна стручњака као што су Миљан и Ивица Осим, нормално је да дође до резултата. Чичу сам одувек сматрао за свог фудбалског оца и зато ће вечно остати у мојој успомени. Знам да исто тако размишљају и моји пријатељи Звездаши, Дуле Савић, Стане Караси, Куле Аћимовић, Пижон Петровић… Драго ми је што сам их срео после толико година и што смо имали прилике да се испричамо о славној играчкој прошлости” – рекао је Станојковић и открио да ће упркос елиминацији Македоније у плеј-офу од Португала, на Светском првенству у Катару ипак имати за кога да навија:
”За нас је довољна сатисфакција што је Македонија избацила Италију из плеј-офа. Верујте ми да се осећамо као да смо се квалификовали на Светско првенство. Победити актуелног европског шампиона на његовом терену и спречити га да учествује на највећој смотри светског фудбала, заиста је подвиг вредан сваке пажње. Што се тиче Србије, једну ствар нико не може да вам оспори – привилегија је имати Пиксија Стојковића за селектора националног тима. Био је један од најбољих фудбалера у Европи, свој огроман таленат и потенцијал наставио је да показује и по завршетку играчке каријере. Препородио је српску репрезентацију, играте феноменално и нисте случајно освојили прво место у онако јакој конкуренцији. Ваша предност може да буде Пиксијево искуство са великих такмичења и углед који ужива у европском и светском фудбалу. Играчи Србије имају изванредан квалитет, играју у врхунским европским клубовима и можете далеко да догурате у Катару”.

Десетогодишњем помену Миљану Миљанићу присуствовали су и челници Фудбалског савеза Београда, а у име породице присутнима се обратио Чичин син и директор Центра за едукацију ФСС, Милош Миљанић.