Вести

У ОРГАНИЗАЦИЈИ УЕФА, ДОМАЋИН ФСС | СОЦИЈАЛНИ ДИЈАЛОГ НА ЕВРОПСКОМ НИВОУ

05.07.2023.

 

У Београду је одржан састанак под радним називом „Социјални дијалог на европском нивоу“ коме су у организацији УЕФА присуствовали еминентни представници из UEFA, Nikola Luka, Head of NA Governance and Global Institutions, European Leagues, Alberto Kolombo, Deputy General Secretary , ECA, Mario Flores Chemor, Head of Sports Legal, FIFPRO Europe, Joachim Walltin, General Secretaru, Roy Vermeer, Legal director, Loic Alves, Senior Legal Counsel.

Фудбалски савез Србије представљали су Јован Шурбатовић, генерални секретар и Дејан Шупут, директор правног сектора ФСС. Испред Заједнице клубова Супер и Прве лиге био је Дарко Рамовш, генерални секретар, а скупу је присуствовао и Милорад Николић, директор правног сектора ФК Партизан. Своје представнике имао је и Синдикат професионалних фудбалера, у саставу председник Мирко Поледица, правни заступник Владимир Бојовић и генерални секретар Мирко Лекић.

У доброј атмосфери и позитивном приступу свих учесника, теме су биле усклађеност правне регулативе са прописима ФИФА и УЕФА, а највише је било речи о Правилнику о регистрацији, статусу и трансферу играча, Правилнику о лиценцирању, као и о стандардном уговору професионалних играча. Генерални секретар ФСС Јован Шурбатовић поздравио је присутне госте и упознао их са тренутном ситуацијом и спроведеним процесима реформи у претходном периоду.

Преставник ФК Партизан је указао на проблем отежане овере уговора, док су представници Синдиката професионалних фудбалера указали на потребу изједначавања права домаћих и страних играча. Договорено је да се настави са социјалним дијалогом свих актера фудбалског спорта у Србији и да се заједничким приступом одговори на будуће изазове.

Поводом овог састанка УЕФА ће припремити одговарајући извештај.