Вести

U17 EURO | СЕЛЕКТОР ЛУКОВИЋ ОКУПИО ОРЛИЋЕ ПРЕД ЕП У МАЂАРСКОЈ, ЈОВАНОВИЋ ОТПАО СА СПИСКА (ВИДЕО)

11.05.2023.

Кадетска репрезентација Србије (играчи до 17 година), окупила се у СЦ ФСС у Старој Пазови и почела припреме за Европско првенство у Мађарској (од 17. маја до 2. јуна). Селектор Александар Луковић задовољан је атмосфером у екипи и у изјави за сајт ФСС открива план и програм рада до поласка за Будимпешту:

„У Старој Пазови ћемо тренирати до понедељка када у поподневним сатима крећемо ка Мађарској. У уторак и среду имамо по један тренинг, а у четвртак стартујемо на завршном турниру против репрезентације Словеније. Расположење играча је на изузетно високом нивоу, свесни су прилике која има се пружила и орни да на првом великом такмичењу у својој каријери оставе добар утисак. У овом узрасту, много пажње поклањамо развоју играча, али не занемарујемо ни такмичарски аспект и жеља нам је да у Мађарској своју земљу представимо на најлепши могући начин. Учешће на Европском првенству је одличан подстицај, не само за играче, већ и за све нас у стручном штабу кадетске репрезентације.“

На ширем списку играча који је Луковић објавио крајем прошле недеље, било је укупно 23 фудбалера.

„По УЕФА правилнику можемо да пријавимо 18 играча и два голмана. Нажалост, неко ће у понедељак морати да отпадне и то су професионалне одлуке које ја као селектор морам да донесем. Момци схватају да је колектив најважнији, максимално су фокусирани на обавезе у репрезентацији и дају све од себе да одржимо позитивну енергију која нас краси од првог окупљања.“ – каже Луковић и открива да је преко викенда морао да донесе прву у низу таквих одлука:

„Морам да подсетим да сам по преузимању ове генерације, направио интерни договор са играчима и успоставио кодекс понашања који је у протекле две године био кључни фактор у стварању позитивног амбијента у екипи. Селекција је процес који траје, један од најважнијих критеријума је однос играча према обавезама и њихово понашање, како у националном тиму, тако и својим клубовима. Сходно томе, донео сам одлуку да са списка путника за Мађарску прецртам Лазара Јовановића. Нападач Војводине је направио дисциплински прекршај који се коси са мојим уверењима и са вредностима које сви заједно промовишемо у репрезентацији. Обавио сам са њим разговор, мислим да је схватио поруку. За мене су сви играчи исти и они то врло добро знају. Лазар је велики таленат нашег фудбала, његови играчки квалитети уопште нису спорни. Мој добронамеран савет му је да из ове ситуације извуче поуку и да буде бољи“ – рекао је Луковић и додао:

„Имамо обавезу да нашу децу учимо правим вредностима. Сви заједно, породица, стручњаци, тренери у клубовима, ми као селектори и педагози, генерално цело друштво, морамо те момке да изведемо на прави пут и да пошаљемо поруку да један играч који брани боје своје репрезентације мора у сваком тренутку да буде позитиван пример и да схвати да његови потези имају посебну одговорност и тежину. Прошао сам кроз њихове године, био сам у млађим селекцијама и покушавам да их научим да је група најважнија и никоме није дозвољено да искаче из оквира те целине.“


У групној фази Европског првенства, кадете Србије очекују дуели против Словеније, Италије и Шпаније, а две првопласиране репрезентације обезбедиће пласман у четвртфинале.

„Детаљно смо анализирали све ривале и јасно је да ћемо имати врло тежак задатак. Искрено, не слажем са онима који тврде да нисмо имали среће у жребу. Врло сам задовољан групом и нико не може да нам забрани да верујемо у подвиг. Моја порука играчима је да уживају у турниру, мечеви ће се играти на предивним стадионима и постоје сви предуслови да се покажу у најбољем светлу. Жао ми је што и селекција до 19 година није изборила пласман на завршни турнир. Имамо талентоване играче у свим узрастима, треба само веровати у струку. С обзиром на близину земље домаћина, очекујем и велику подршку наших људи на трибинама која ће овим момцима пуно значити у дуелима са Словенијом, Италијом и Шпанијом.“ – поручио је селектор Александар Луковић.