Вести

СУЗЕ ФУДБАЛСКЕ СРБИЈЕ | ПЕТКО, ЛЕГЕНДО, ВЕЧНА ТИ СЛАВА И ХВАЛА (ВИДЕО)

02.07.2020.

Тужан дан, дан када се фудбалска Србија последњи пут поклонила лику и делу Илије Петковића, легендарном играчу, тренеру и селектору, човеку који је оставио неизбрисив траг у српском и југословенском фудбалу. На комеморативном скупу у Сава центру окупили су се представници јавног, спортског и културног живота Србије, министри у Влади Србије Ивица Дачић и Вања Удовичић, руководство ФСС на челу са председником Славишом Кокезом, челни људи ФСБ и бројни асови нашег фудбала, Драган Џајић, Саво Милошевић, Иван Ћурковић, селектор Љубиша Тумбаковић… пријатељи и сарадници из ОФК Београда, али и многих, многих других клубова из Србије, Републике Српске…

Од легенде нашег фудбала први се опростио његов дугогодишњи пријатељ, глумац Иван Бекјарев…

-„Пеле“ је био ретко добар играч, ретко добар тренер, ретко добар селектор и оно што је најважније, био је ретко добар човек. И да не заборавим, био је ретко духовот човек. Толстој је једном рекао да нема величине без једноставности, доброте и правде. Па сходно томе наш Петко је био стварна, стварна величина. Никада нећу заборавити његове приче и ту љубав коју је осећао према свом ОФК Београду. Ако је смрт основни предуслов за почетак бесмртности онда је наш Пеле заиста достигао ту свемирску категорију. За ово што сам рекао нема боље слике од овог скупа и свих који су дошли. Нека је вечна слава Илији Петковићу, нашој легенди, пријатељу и другу – рекао је Иван Бекјарев.

Испред Фудбалског савеза Србије тужном скупу обратио се Иван Ћурковић…

-У име Фудбалског савеза Србије и у моје лично име упућујем изразе најдубљег саучешћа породици нашег Илије Петковића. Његова каријера фудбалера, тренера, селектора и спортског радника оставила је траг који нико не може и неће да заборави. Петко је до пре неколико дана био са нама,чули смо се и разговарали, све се толико изненада догодило да осећам као да тај разговор још увек траје. О његовој каријери све знамо, а о његовим људским квалитетима не треба трошити речи, јер Илија је био уникат. Неизмерно жалећи што сам игубио пријатеља, после пет деценија дружења, морам нажалост да подсетим да смрт не пита за време, она долази изненада, узима нам оне најбоље, оставља сећања на најлепше тренутке. Зато желим да нагласим да ће Петко остати са нама у нашим сећањима, невидљив али увек присутан. Његова дела, његова доброта, све оно велико по чему ћемо да га памтимо. Почивај у миру драги пријатељу и нека ти је вечна слава и хвала за све.

Испред ОФК Београда, клуба коме је Илија Петковић подарио романтичарску душу, обратио се Љубиша Ђуровић…

-Из плејаде сјајних роматичара отишао је најбољи, наш Илија. Памтићемо га као играча, као тренера, али пре сега као поштеног и великог човека. Био је и биће узор свим генерацијама ОФК Београда, увек спреман да се жртвује за све. Није чекао да га молите за помоћ, када је знао, сам је нудио помоћ, а то могу само велики људи. Из тих његових квалитета произилазе и његови велики резултати. И због тога су сви поносни на њега, пре свега његова породица. Његово дело не може да се заборави, посебно неизбрисив допринос фудбалској Србији. Ми из ОФК Београда увек ћемо говорити какву смо громаду од човека имали. За све оно што је дао велико му хвала и нека му је вечна слава.

У име породице присутнима се захвалио, уз позив на минут ћутања, дугогодишњи пријатељ и кум Илије Петковића, Миша Смиљанић.

Илија Петковић је сахрањен у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.