Вести

СПИСАК U21 ЗА ДУЕЛЕ ПРОТИВ ПОЉСКЕ И ЕСТОНИЈЕ | СТОЛИЦА ГЛЕДА У БУДУЋНОСТ, НОВИ ТАЛАС СРБИЈЕ

29.09.2020.

 

Селектор U21 репрезентације Србије Илија Столица саопштио је списак играча на које рачуна за предстојеће мечеве у квалификацијама за Првенство Европе против Пољске (9.октобар – стадион Металца у Горњем Милановцу) и Естоније у гостима, четири дана касније. На списку се налази већи број много млађих играча који представљају нови талас Србије, играчи рођени 2000. и млађи, они који ће нас практично представљати у новом циклусу квалификација.

-Да, већ сада гледамо у будућност – истиче Илија Столица.- Како смо остали без реалне шансе да се пласирамо на Првенство Европе, одлучили смо да се, условно речено, захвалимо генерацији 1998. и окренемо онима који ће добити прилику да се наметну за наредне квалификације. И до сада смо практиковали да минимум пола селекције буде састављено од играча који имају право наступа и у наредном циклусу, сада смо ту лествицу само подигли.

После три везана пласмана међу најбоље селекције у овом узрасту, резултата којим мали број европских савеза може да се похвали, следи рестарт и практично већ сада припрема за следећи циклус квалификација.

-Када се све оконча урадићемо анализу пређеног пута. Знам да сам узео врућ кромпир, суочио се са много проблема на које нисмо могли да утичемо, пре свега чињенице да велики број играча није играо за своје клубове. Било је и повреда, паузе узроковане пандемијом корона вируса. До сада смо имали заједно свега 12 тренинга, једноставно такве су околности. Без обзира, гледамо напред, окрећемо се будућности, а приоритет остаје да будемо сервис „А“ тиму, после Страхиње Павловића и Душана Влаховића, подаримо још играча који ће у будућности бити важне карике у најбољој селекцији.

Пољска и Русија су у игри за директан пласман на Првенство Европе, тако да нема сумње да ће Пољаци бити фаворити у Горњем Милановцу, поготово што ће играти са старијим годиштем…

-Рекао сам да смо на списку имали раније играче поред чијих имена су стајали велики, озбиљни клубови, а дешавало се да нису одрадили један тренинг са њима. С друге стране свестан сам ризика, али рекао сам да гледамо у будућност. Истина је да су Пољаци можда и квалитетнији од Руса, сигурно од Бугара, а оно што им даје снагу је чињеница да сви њихови играчи играју стандардно у клубовима. Исти је случај са репрезентативцима Русије или Бугарске, који наступају углавном за домаће клубове. На нама је да у овом тренутку са овим подмлађеним играчким кадром дамо неки свој максимум и у финишу ових квалификација започнемо припреме за наредни циклус – рекао је Илија Столица, селектор младе репрезентације Србије.