Вести

СПЕКТАКУЛАРНА ДОДЕЛА ПРИЗНАЊА ФСС | "ЗЛАТНА ЛОПТА" ДРАГАНУ СТОЈКОВИЋУ, АЛЕКСАНДРУ МИТРОВИЋУ И ВИОЛЕТИ СЛОВИЋ (ВИДЕО)

29.12.2023.

У години која заслужује префикс историјска, спектакуларна додела признања најбољим појединцима. Пред фудбалском елитом Србије у једној од кристалних одаја хотела „Хајат“, бројним уваженим гостима из света  културе и спорта, челних људи Министарства за спорт и Олимпијског комитета Србије, Фудбалски савез Србије поделио је признања најбољим појединцима у години на измаку, тренеру, фудбалеру и фудбалерки. У уводном делу присутне је поздравио први човек српског фудбала, председник Драган Џајић.

„Поштовани гости, поштовани пријатељи фудбала, драго ми је да у овом дивном амбијенту могу све да вас поздравим и да вам пожелим срећне Новогодишње и Божићне празнике. За нама је година на коју смо чекали више од две деценије, година у којој смо остварили оно што је означено као приоритет у дану када сам постао председник Фудбалског савеза. Србија се после 24 године враћа на мапу најбољих селекција Европе и због тога желим најпре да се захвалим играчима и стручном штабу репрезентације на оствареном пласману и да им пожелим много успеха на завршном турниру Европског првенства идуће године у Немачкој. Наравно, апсолутни респект свим ривалима у групи, јасно је да само максималним приступом и озбиљном припремом можемо до жељеног резултата. Знам да ова сјајна група момака на челу са селектором Стојковићем поседује квалитет и да су најбољи када је најтеже и најважније.

Поштовани пријатељи, није тајна да су успех и резултати А тима од круцијалног значаја за развој и просперитет фудбала у нашој земљи. Чињеница да смо после две деценије везали два највећа такмичења, а у међувремену остварили пласман у А дивизију Лиге нација, за све нас у фудбалу мора да буде позив за још већу мобилизацију. Зашто ово наглашавам? Србија може и мора бити стални учесник Европског и Светског шампионата. Не смемо стати и себи рећи да смо задовољни оствареним. У фудбалу не постоји јуче, само данас и сутра. Због тога је пред нама много изазова на које морамо одговорити на прави начин. Рекао сам на почетку манадата да смо као фудбалска Влада себи поставили високе циљеве. Један од њих јесте – ИНФРАСТРУКТУРА. И сада са овог места могу да изразим задовољство и захвалност оствареним у овој години.

Верујем да нико не памти да је Србија у једној години добила три нова, велелепна стадиона. Хвала држави на помоћи, хвала на разумевању, поготово што је ово тек почетак инфраструктурне револуције која ће да обухвати много градова у Србији. После Лесковца, Лознице и Зајечара, на ред долазе Ниш, Нови Сад, Крагујевац, као и Београд са Националним стадионом. Сасвим је сигурно да ћемо имати чиме да се поносимо.

По доласку на место председника Савеза нагласио сам и да један проблем захтева ургентну реакцију, проблем који је дуго присутан и дефинитивно захтева да га ставимо ‘ад акта’. Реформа и одржавање терена морају бити по узору на најквалитетније лиге Европе и то је такође један од приоритета у наредној години. У сарадњи са УЕФА са којом имамо изванредне односе, можемо на овом плану много да учинимо. Поред осталих стратешких циљева, нагласио бих још једном да посебна пажња мора да се поклони појачаном раду са млађим категоријама од чега зависи будућност српског репрезентативног фудбала.

Много је дакле, жеља, идеја, планова, обавеза. Гледамо прошлост, а видимо будућност. И да закључим, ову годину памтићемо дефинитивно по лепим стварима, пре свега по успеху у квалификацијама за Првенство Европе, али свесни да нас веома брзо очекују нови, важни испити, како на терену тако и ван њега. Уз честитке нашим лауреатима на признањима која су апсолутно заслужили, пожелео бих свима вама и вашим породицама, много здравља и успеха“ рекао је Драган Џајић.

Уследила су признања, најпре је Виолета Словић добила „Златну лопту“ из руку Мирослава Тањге, директора спортског сектора ФСС. Уследио је затим филм о достигнућима најбољег фудбалера Александра Митровића, који се путем видео линка захвалио на признању. Награду за најбољег фудбалера уручена је у одсуству Александра Митровића, оцу Ивици, а „Златну лопту“ предао је Стеван Стојановић, директор А секлекције. И на крају награда за најбољег тренера, селектору Драгану Стојковићу. Из руку Станислава Карасија, председника Стручног одбора ФСС.