Вести

ДРАГАН СТОЈКОВИЋ НАЈБОЉИ ТРЕНЕР 2023 | РЕКЛИ СМО, ОБЕЋАЛИ СМО И УРАДИЛИ СМО, ВРАТИЛИ СМО ФУДБАЛСКУ СРБИЈУ НА ЕВРОПСКУ МАПУ (ВИДЕО)

29.12.2023.

Носио је капитенску траку и дириговао на терену када смо последњи пут били учесници Европског првенства. У марту 2021. године, сео је на клупу наше репрезентације са циљем да Србију врати на фудбалску мапу Европе и света. Пре пута у Лисабон, рекао је ‘какав евентуални пласман на Светско првенство?’. Митровић је дао гол у 90. минуту и Србија је отишла у Катар. После пораза од Норвешке у Београду, поручио је ‘црта се подвлачи’ у Ослу. Головима Митровића и Влаховића, Србија је победила са 2:0, пласирала се у А дивизију Лиге нација и постала део елитног друштва европског фудбала. Након жреба у Франкфурту, изјавио је ‘можемо, хоћемо и ићи ћемо на Европско првенство’. Одважно и самоуверено. Сходно карактеру и победничком менталитету који су га красили током играчке каријере. Чекали смо четврт века да наш тим повеже Европско и Светско првенство. Од Белгије и Холандије, до Немачке. Од Брижа и Лијежа, до Минхена и Гелзенкирхена. Од Пиксија капитена, до Пиксија селектора. Од виртуоза у копачкама, до стратега који даје и испуњава обећања. Најбољи тренер 2023. године и добитник Златне лопте Фудбалског савеза Србије – Драган СТОЈКОВИЋ.

„Велика ми је част заиста и задовољство да вам се обратим са овог места, у улози лауреата. У шали увек кажем, добро је док вам нешто дају, само да вам не траже. Ово признање има посебну важност за мене, али исто тако и једну додатну обавезу. Да наставим да се трудим да будем успешан, да нашу репрезентацију презентујем најбоље што могу. И немој да имате дилему да ћу да наставим у том ритму. У марту када је Фудбалски савез добио ново руководство, ми смо сели за сто, питали шта нам је циљ? Циљ свих циљева, рекао бих приоритет свих приоритета и тај стратешки задатак, био је пласман на Европско првенство. Такмичење на коме нисмо били више од две дсеценије. И сложили смо се на том састабку да је пласман нешто што морамо да остваримо. Рекли смо, обећали смо и урадили смо, вратили смо фудбалску Србију на европску мапу. Једном приликом сам рекао да је то историјски резултат, из два разлога. Први јер пласман чекамо од 2000. године, а други је да ћемо први пут под именом Србија учествовати на највећем континенталном такмичењу. Успели смо у томе и сматрам да ћемо ову годину са великим задовољством памтити, јер је она била више него успешна за Фудбалски савез Србије, фудбалску Србију и наш народ, репрезентацију, мене лично као некога ко брине о резултатима и свакако је најодговорнији. Желим на крају, као што традиција и налаже када се налазите на оваквом месту, да се пре свега захвалим руководству Фудбалског савеза на заиста великој подршци, што је јако важно у овом послу, а то је да имате тај ветар у леђа. Желим да се захвалим мојој породици која ми увек даје безрезервну подршку, да се захвалим мом стручном штабу, свим људима који су бринули о здрављу наших играча. И на крају да се захвалим фудбалској Србији која је препознала и веровала да можемо да идемо до краја и циљ који смо обећали испунимо. Овај пласман на Првенство Европе је поклон фудбалској Србији, оној која воли фудбал и која га увек подржава, која ће увек стати уз своју репрезентацију. Лауреатима од свег срца честитам, Виолети да ужива у овом признању јер га је заслужила, Александру Великом такође честитам, а он већ зна шта ја мислим о њему као играчу и човеку. Фантастичан играч који се увек бори за дрес и грб репрезентације, неко ко игра срцем и када је повређен. То је један феномен, признајем да је то реткост у савременом фудбалу. Зато је потпуно заслужено освојио ово признање. Ја му желим да буде прави и на Првенству Европе, онда када то буде најважније, у Гелзенкирхену, а онда и два пута у Минхену“ закључио је Драган Стојковић, најбољи тренер Србије у 2023. години.