Вести

САСТАНАК УЕФА СА ГЕНЕРАЛНИМ СЕКРЕТАРИМА НАЦИОНАЛНИХ САВЕЗА

19.08.2020.

УЕФА се састала данас путем видеоконференције са свих 55 генералних секретара својих савеза чланова, да би посебно разговарало о потенцијалном, постепеном враћању навијача на утакмице УЕФА.
Овај састанак је део процеса консултација који УЕФА тренутно води – такође уз блиску сарадњу са здравственим властима и владама држава – да би проценила изводљивост и утицај потенцијалног повратка навијача на стадионе, као дела клупских и репрезентативних такмичења УЕФА. Фудбалски савез Србије представљао је Јован Шурбатовић, генерални секретар.
Данашњи учесници су нагласили потребу за строгим хигијенским и санитарним мерама, да би се гарантовало здравље свих страна укључених у фудбал, и пре дозволе навијачима да се врате.
УЕФА је поменула да би било прерано да се дозволи присуство публике на предстојећим утакмицама репрезентативног такмичења УЕФА, које ће се играти почетком септембра, и да би те тест утакмице(а) требало да се одиграју управо из разлога процене утицаја навијача на постојеће медицинске протоколе. УЕФА је предложила да се искористи Супер куп, који ће се играти 24. септембра у Будимпешти, као пилот утакмица на којој би био дозвољен ограничени број навијача. Такође се дискутовало и о питању карантина за играче, посебно када су у питању утакмице репрезентација,
када би играчи који долазе из иностраних клубова могли бити у ризику од карантинских мера по свом повратку у земљу у којој бораве. Савезима је дат подстрек да се обрате својим владама и замоле за изузеће играча и чланова екипе (такозвани међународни коридори, који већ постоје у неколико држава). Чињеница да ће играчи ионако бити редовно тестирани, у склопу свеобухватног Протокола УЕФА о повратку фудбала би требало да обезбеди да ти изизеци не представљају никакав ризик по друштво. Такође је истакнуто да би такви међународни коридори умногоме поједноставили организацију утакмица.
Савези би такође имали и опцију да замоле да се нека утакмица одигра на неутралном терену, ако постојећи услови у њиховој земљи стављају одигравање утакмице у опасност. Исход данашњих разговора ће у наредним данима бити представљен Извршном одбору УЕФА, који ће донети одлуке о питањима о којима се разговарало.