Вести

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ | ФСС ЧВРСТО УЗ УЕФА И ЕВРОПСКУ ФУДБАЛСКУ ПОРОДИЦУ

22.12.2023.

Поводом одлуке Европског суда правде о такозваном случају „Суперлига”, Фудбалски савез Србије изражава снажну и безрезервну подршку европском моделу организације спорта и начину функционисања такмичења под окриљем УЕФА.

Свим средствима борићемо се за заштиту националних шампионата и одбрану општег принципа спортских успеха и напредовања у лигама на основу постигнутих резултата, као и поштовање установљених међународних фудбалских календара.

Фудбал је спорт који припада свима. И мора остати тако. Било какво алтернативно такмичење на принципима супротним европском моделу спорта, за које критеријуми нису потпуно јасни, прети да угрози интегритет националних шампионата и поништи све вредности ове најлепше игре на свету.

Лопта се котрља због навијача, а они су много пута потврдили негативан став према такмичењу које одваја „елитни” од националног фудбала. Пројекат такозване „Суперлиге” отуђио би фудбал од народа и послао га у још чвршћи загрљај богатих и моћних.

Фудбалски савез Србије стоји на становишту да „Суперлига” није пројекат компатибилан основним вредностима спорта и традицији фудбала коју је УЕФА градила скоро седам деценија и која подразумева такмичење засновано на успеху и резултату оствареном на терену. Нико нема право да поткопа темеље фудбалске пирамиде искључиво из материјалних разлога и на основу личних интереса.

Апсолутно поштујући одлуке европских институција и законе Европске уније, наставићемо да радимо у интересу система вредности за који се залаже УЕФА као наша кровна организација.