А селекција

РОЂЕН КАО ПОБЕДНИК | 366 ДАНА ДРАГАНА СТОЈКОВИЋА НА КЛУПИ СРБИЈЕ

25.03.2022.

Оставио је велики печат као играч, био и остао један од најбољих у историји југословенског и српског фудбала, а да је рођен као победник говоре и његова дела на тренерској, селекторској клупи. Бројимо тачно 366 дана како је један од највећих синова фудбалске игре селектор нашег најбољег државног тима, време у коме је Србији вратио углед и подарио повратак на мапу најбољих селекција света. Знањем и харизмом, вером у себе и тим који води, донео је Србији поштовање, а најбоља потврда његовог схватања игре дошла је у лисабонској ноћи, када је цео фудбалски свет натерао да се поклони Србији. Иде Пиксијева Србија у Катар с осмехом, поштујући друге, али пре свега гледајући себе.

Сећамо се старта у квалификацијама, 24. марта 2021. године и дуела са Републиком Ирском на трави стадиона „Рајко Митић“. Из минуса у плус. До 3:2. Већ тада видело се неко ново лице Србије, Србије која се диже када падне, Србије која снагом вере у своје могућности, сама помера границе. И како је почело, тако се и завршило. У Лисабону, када нико није веровао, ОН је показао како се побеђују и најбољи. И поново из минуса у плус. Сада за историју, за анале, после 30 година репрезентација је остварила резултат, победу коју ће препричавати генерације. ОН је веровао, ОН је показао, али и све време говорио, на терену је 11 против 11, време је да други размишљају о нама. Зашто не би победили Португал у Лисабону? Јел они лете? Не. Ми смо Србија. И десило се. За неке можда чудо, за њега не. Јер његово схватање фудбала је веома једноставно, а једноставност у фудбалу је најтежа, пут ка савршенству. Зато је био велики играч, зато јесте и велики селектор. Све поштује, али себе и своје играче највише. И пренео је то на Тадића, Митровића и остале Орлове.

Вреди се подсетити, преузео је Србију у тренутку када смо били на коленима, после новог неуспеха, у квалификацијама за Првенство Европе. Атмосфера у тиму и око њега била је фрустрирајућа, нација је изгубила веру да може бити боље. И онда се појавио ОН. И рекао, идемо у Катар! Мало је било оних који су у то веровали. Ако неко и није сумњао, дефинитивно је био убеђен да „ништа боље неће бити“ после београдских 0:2 на полувремену са Португалом. Ушао је у свлачионицу и рекао играчима „било је добро, али може и боље, идемо да победимо“. И актуелни првак Европе и Лиге нација није знао шта га је задесило у наставку. Мало је недостајало да дође до потпуног преокрета. После меча деловао је мирно, као да се десило нешто најнормалније. Уосталом, сличну реакцију јавност је видела и пред одлазак у Лисабон. Сада већ легендарна сцена и Мистеров одговор:“Како то мислите АКО се евентуално пласирамо на Светско првенство? Ми морамо да идемо у Катар“. И одвео нас је! Његове речи једноставно прате дела. Не изговара их да би се некоме допале, иза њих стоје вера и напоран рад. Због тога смо сада били сведоци, рекли би, рутинске победе у провери са Мађарском. То је ОН, то је Пикси. Човек који ће рећи, зашто не би били и прваци света. Па имамо у тиму играче који су већ били најбољи на свету. У узрасту до 20 година. Нико као ОН не верује у тим који имамо. Зато јесте победник, зато јесте стручњак који је Србији вратио осмех. Година је прошла, наставимо да сањамо, пред нама је Катар, а са Мистером све је могуће.

САРАДНИЦИ И ПРИЈАТЕЉИ

Знање, али пре свега поверење, важни су у свакој сфери посла, а селектор Драган Стојковић има поред себе људе на које може да се ослони и спроведе све зацртане циљеве. Ради се о људима богатих каријера, великим играчким именима, оствареним и после завршетка једног лепог периода у животу. Стеван Стојановић је директор А тима, личност са огромним искуством, спреман саветима да помогне за успешно функционисање целог спортског сектора ФСС. На клупи су, поред Мистера, велика имена која су много дала репрезентацији, Горан Ђоровић и Љубинко Друловић, затим Братислав Живковић, такође некад сјајан играч, а онда тренер у многим срединама. За голмане је задужен Горан Чумић, дуго година веома успешан у свом послу у арапском свету, пре тога у Грчкој, Кипру. Све их краси позитиван став, али на првом месту веома професионалан однос. Наравно, ту је и Кацушито Киноши, Јапанац који је задужен за кондициони део, пријатна особа, увек насмејан и спреман за шалу. За аналитику је задужен Небојша Стаменковић, а списак чланова стручног штаба који функционише као добар тим су и доктори, физиотерапеути, тим менаџер, економи, а портпарол и медија – маркетинг тим су неизоставна пратња и логистика свих активности националног тима.